Kamu kurum ve kuruluşlarının normal, özürlü (daimi, geçici), eski hükümlü (daimi, geçici) işçi ihtiyaçları Kamu Personeli Seçme Sınavına girenler arasından karşılanmaktadır.
KPSS Sınavı ve Memur atamaları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız...
Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) İşçi Olarak İstihdam Edilmek İsteyen Adaylara Duyuru
Kamu kurum ve kuruluşlarında 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında normal, özürlü, eski hükümlü işçi ihtiyaçları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler ve Eski Hükümlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile bu konulara ilişkin Tebliğ hükümleri çerçevesinde 2004 ve 2006 KPSS sonuçlarına göre Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'ca karşılanacaktır.
Normal, özürlü ve eski hükümlü işçilere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak işgücü talepleri İŞKUR tarafından Resmi Gazete, internet, TRT1 Teleteksti gibi iletişim araçlarından biri veya birden fazlası kanalıyla adaylara duyurulacaktır. Duyuru üzerine, durumu işgücü talebinde belirtilen şartlara uygun olan adaylar talebin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde sınav sonuç belgesi ile ilan edilen talepte yer alan diğer belgelerle birlikte, duyuruda belirtilen süre içerisinde İŞKUR İl ve Şube Müdürlüklerine başvuracaklar, adayların başvuruları olmaksızın doğrudan işe yerleştirilmeleri söz konusu olmayacaktır.
Taleplere başvurabilmek için, normal işçilerde en az 60 puan almış olmak gerekmektedir. Özürlü ve eski hükümlülerde puan barajı bulunmamaktadır.
Dört yıllık fakülte mezunlarında KPSSP3, yüksekokul mezunlarında KPSSP93, ortaöğretim mezunlarında KPSSP94 puanları dikkate alınacaktır.
Sınavdan 60 ve üzeri puan almış olmak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak işe alınmada tek başına bir hak teşkil etmez. | Kaynak: 2006 KPSS/1 Başvuru Kılavuzu, sayfa 14
Özürlü Adayların Dikkatine:
Özürlü statüsündeki adayların, KPSS'ye girmelerini müteakip kamu kurum ve kuruluşların KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alan kadro veya pozisyonlarını tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun.un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır.
Memur olmak isteyen özürlü vatandaşların; özürlü kontenjanı çerçevesinde Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşlarca yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde memur olarak istihdam edilmeleri de mümkün olabilecektir. | Kaynak: 2006 KPSS/1 Başvuru Kılavuzu, sayfa 15 ÖSYM, İŞKUR; 08.05.2006 |