2005-2006 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumlarında 12.000 kadrosuz usta öğretici görevlendirilecektir. İl kontenjanları ile görevlendirmelerde takip edilecek esaslar 19.07.2005 tarihinde 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmiştir. Müracaatlar il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine yapılacaktır.
Ülke genelindeki mevcut okul öncesi eğitim kurumları (anaokulu, ana sınıfı, uygulama sınıfı, mobil eğitim sınıfı ve yaz eğitim sınıfları) ile yeni açılacak olanlarda 2005-2006 eğitim-öğretim yılında görevlendirilecek kadrosuz usta öğreticilerle ilgili olarak aşağıda belirtilen mevzuat ve esaslar çerçevesinde müracaatlar alınacak, seminere alınması gereken adaylar için en az 60 saatlik eğitim semineri düzenlenecek ve değerlendirme sonuçlarına göre görevlendirmeler yapılacaktır.
Müracaatın Yapılacağı Yer Okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak görev yapmak isteyen adaylar, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde dilekçe ile doğrudan il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine müracaat edeceklerdir. İlçe millî eğitim müdürlükleri, müracaat evraklarını İL'in belirleyeceği tarihte il mili eğitim müdürlüğüne teslim edeceklerdir. Kadrosuz usta öğreticilerin değerlendirilmesi ve görevlendirmeler Valilik Onayı ile illerce yapılacaktır.
Müracaat Tarihi Müracaat tarihini öğrenmek için adayların il / ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir.
Müracaat Şartları a) Okul Öncesi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği veya Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü mezunu olup, yüksek lisans belgesi/diploması olanların,
b) Üniversitelerin Okul Öncesi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği veya Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Lisans mezunlarının,
c) Üniversitelerin Okul Öncesi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği veya Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü ön lisans mezunlarının(Ön lisans belgesine sahip olanların müracaatı kabul edilecektir),
d) Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Programına kayıtlı olup, okul öncesi eğitim kurumlarında daha önce kadrosuz usta öğretici olarak başarılı görev yapanların,
e) Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Programına kayıtlı olup, 60 saatlik eğitim seminerine katıldığı halde bugüne kadar kadrosuz usta öğretici olarak görev alamayanlar ile müracaat şartlarına haiz olup hiç eğitim seminerine katılmayanların,
f) Kız Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümlerinin herhangi birinden mezun olup, okul öncesi eğitim kurumlarında daha önce kadrosuz usta öğretici olarak başarılı görev yapanların,
g) Kız Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümlerinin herhangi birinden mezun olup, eğitim seminerine katıldığı halde bugüne kadar kadrosuz usta öğretici olarak görev alamayanlar ile müracaat şartlarına haiz olup hiç seminere katılmayanların,
h) Lise ve dengi okul mezunu olup, Kız Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Çocuk Gelişimi ve Bakımı bölümlerinin fark derslerini vererek Kız Meslek Lisesi diploması almış olanların,
müracaatları kabul edilir.
Ancak, METGE belgesi vb. ellerinde kurs belgesi olanlar ile eğitim seminerine katılma belgesi olan lise ve dengi okul mezunlarının müracaatları kesinlikle kabul edilmez, bunlara hiçbir şekilde görev verilmez.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü Duyurusu için tıklayınız...
Kadrosuz Usta Öğretici Görevlendirmesi ile ilgili Sık Sorulan Sorular Müracaat nereye yapılacaktır? Kadrosuz usta öğretici görevlendirilmesi ile ilgili olarak müracaatlar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacaktır.
Kadrosuz usta öğreticiliğe ne zaman müracaat edilebilir? Müracaat tarihleri il milli eğitim müdürlüklerince belirlenerek adaylara duyurulacaktır. Bu sebeple, müracaat tarihini öğrenmek için adayların il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir.
Kadrosuz usta öğreticiliğe kimler müracaat edebilir? Kadrosuz usta öğreticiliğe kimlerin müracaat edebileceği müracaat şartları maddesinde belirtilmiştir. Bu maddede belirtilmeyen kişilerin müracaatları kesinlikle kabul edilmeyecektir.
İlçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat edilebilir mi? Evet. İlçelere yapılan müracaatların değerlendirilmesi ve görevlendirmeler il milli eğitim müdürlüklerince yapılacaktır.
Çalışmak istenilen bir il için, başka bir ilden veya bir ilin ilçesinden müracaat edilebilir mi? Hayır. Kişiler çalışmak istedikleri ilin veya o ile bağlı ilçe milli eğitim müdürlüğüne doğrudan müracaat edeceklerdir. Bir ilden başka bir ilde çalışmak üzere müracaat edilemez veya tercihde bulunulamaz.
Eğitim semineri ne zaman düzenlenecektir? Semineri kim düzenleyecektir? Eğitim semineri il milli eğitim müdürlüklerince düzenlenecektir. Seminer tarihleri de il milli eğitim müdürlüklerince belirlenecektir.
Bir ilde yapılan seminere katılan aday, bu ilden aldığı seminer puanı ile başka bir ile müracaat edebilir mi? Çalışmak istenilen ildeki müracaat tarihini geçirmemek kaydıyla istediği ile müracaat edebilir. Bu konuda adayların çok dikkatli olması gerekir. İller tarafından belirlenen müracaat süresi içinde müracaat edilmesi gerektiğinden belirlenen süre içinde yapılmayan müracaatlar geçerli sayılmayacaktır. Zamanında yapılmayan müracaat değerlendirmeye alınmaz.
İllerce düzenlenecek eğitim seminerinin süresi ne kadardır? Eğitim semineri alması gereken adaylar için il milli eğitim müdürlüklerince en az 60 saatlik eğitim semineri düzenlenecektir.
Her il eğitim semineri düzenlemek zorunda mıdır? İl milli eğitim müdürlüğü tarafından eğitim semineri düzenlenip düzenlenmeyeceği ile yapılan müracaatların değerlendirilmesi ve görevlendirmede takip edilecek öncelik sırasına göre adayların sıralanması ile anlaşılacaktır. Eğer doğrudan görevlendirilecek adayların sayısı ile tahsisi edilen kontenjandan fazla ise, bu durumda il milli eğitim müdürlüğü eğitim semineri düzenlemeyebilir.
Müracaat edilen ilde eğitim semineri düzenlenmiyorsa/düzenlenmeyecekse ne yapılması gerekir? Seminer düzenleyecek il veya iller araştırılmalı, seminer düzenleyecek ile müracaat edilmelidir.
Geçtiğimiz yılda/veya yıllarda kadrosuz usta öğretici olarak görev yapanlar bu yılda tekrar müracaat etmek zorunda mıdırlar? Evet. Geçtiğimiz yıl/yıllarda kadrosuz usta öğretici olarak görev yapanlar illerce belirlenen müracaat süresi içinde tekrar müracaat etmek zorundadırlar. Süresi içinde müracaat etmeyen adaylar; geçtiğimiz yıllarda ne kadar başarılı görev yapmış olsalar da görev alma haklarını kaybetmiş sayılırlar
Görevlendirilecek kadrosuz usta öğreticilere ne kadar ek ders ücreti ödenecektir? Görevlendirilecek kadrosuz usta öğreticilere ödenecek ek ders ücreti yukarıda yer alan açıklamaların (F) maddesinde belirtilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü Duyurusu için tıklayınız... Milli Eğitim Bakanlığı; 24.07.2005 |