1. Dışişleri Bakanlığı İdari Memurları, Bakanlığın personel, idari ve mali işler, şifre, arşiv ve kurye hizmetleri ile genel büro işlerinde görevlendirilen memurlardır.
2. Yapılacak sınav sonucunda, yeterlik ve başarı düzeyine göre, İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Yunanca, İspanyolca, Rusça veya Arapça diline vakıf (Arapçadan en çok 10, Çince, Yunanca, İspanyolca ve Rusçadan en çok 2’şer olmak üzere), en fazla 50 Aday İdari Memur atanması öngörülmektedir. Bu dillerden birine ilave olarak, Farsça ya da İtalyanca dillerinden birini bilmek tercih sebebi sayılacaktır. Sınavda başarılı olan adaylar, Genel İdari Hizmetler sınıfında 9’uncu derece kadroda göreve başlatılacaklardır.
II. BAŞVURU VE SINAVLAR
A. BAŞVURU ŞARTLARI:
Sınava başvurabilmek için:
1. En az 4 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumundan veya lisans düzeyine denkliği YÖK tarafından onaylanmış yabancı okullardan mezun olmuş olmak,
2. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesindeki genel koşulları haiz olmak,
3. Yazılı sınav tarihi itibariyle 31 yaşından gün almamış olmak (17 Eylül 1979 tarihinden sonra doğmuş olmak),
4. 2008 veya 2009 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) “KPSS 68” puan türünden
1. İngilizceden sınava girmek isteyen adaylar için en az 85 (seksenbeş) puan,
2. Almanca ve Fransızca dillerinden sınava girmek isteyen adaylar için en az 75 (yetmişbeş) puan,
3. Çince, Yunanca, İspanyolca, Rusça ve Arapça dillerinden sınava girmek isteyen adaylar için ise en az 60 (altmış) puan
almış olmak,
5. Dışişleri Bakanlığı memuru olmaya engel bir hali bulunmamak (Bu hususta Bakanlığın takdiri esastır),
6. Çince, Yunanca, İspanyolca, Rusça ve Arapça dillerinden sınava girmek isteyen adaylar için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (KPDS), sınav tarihinden 5 yıl öncesine kadar, en az 70 puan almış olmak (bu dillerde lisans düzeyinde filoloji öğrenimi görmüş adaylardan KPDS belgesi istenmeyecektir),
gereklidir.
Başvuranlar “KPSS68” puan türünden aldıkları puanlara göre sıralanacak ve bu çerçevede en yüksek puanı alan; İngilizce için ilk 180, Almanca ve Fransızca için ilk 30’ar, Arapça için ilk 20, Çince, Yunanca, İspanyolca ve Rusça için ilk 10’ar aday olmak üzere toplam 300 aday yazılı sınava çağrılacaktır.
Yazılı sınava katılmaya hak kazanan 300 aday Bakanlığın internet sitesinde (www.mfa.gov.tr) “Duyurular” bölümünde ilan edilecektir. Adaylara ayrıca özel bir duyuru yapılmayacaktır. Yazılı sınava katılabilecek adaylara ilişkin ilanda, yazılı sınavın yeri ve programı hakkında bilgiye de yer verilecektir.
NOT: Bakanlığımız Aday İdari Memurluk sınavına en fazla 3 kez girilebilmektedir. Yazılı sınava katılmaya hak kazanan bir adayın sınava gelmemesi, başka bir adayın sınava girme şansını yitirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, yazılı sınava davet edilen adaylardan, geçerli bir mazeret sunmaksızın sınava katılmayanlar, üç kez sınava girme hakkından birini kullanmış sayılacaklardır.
B. SINAV KONULARI, SINAV YERİ VE TARİHİ:
Sınavlar yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı yapılacaktır.
YAZILI SINAV
Yazılı sınav eleme niteliğindedir. Türkçe Kompozisyon, Türkçeden Yabancı Dile Çeviri, Yabancı Dilden Türkçeye Çeviri ve Matematik olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.
Yazılı sınavın 17 Eylül 2009 Perşembe günü Ankara’da yapılması öngörülmektedir.
SÖZLÜ SINAV
Yazılı sınavlarda başarılı olan adaylar, mülakat şeklinde yapılacak sözlü sınava davet edilecektir. Sözlü sınavda adayların kabul edilecekleri görevlere uygunlukları ölçülecektir.
Ankara’da yapılacak sözlü sınavın tarihleri, yazılı sınav sonucuyla birlikte duyurulacaktır.
DEĞERLENDİRME
Aday İdari Memurluk yazılı ve sözlü sınavlarında geçer not 100 üzerinden 70'tir. Yazılı sınavda her bölüm için ayrı değerlendirme yapılır. Adayın yazılı sınavda başarılı sayılması için her bölümden geçer not almış olması gereklidir.
III. SINAVLARA BAŞVURU ŞEKLİ VE GEREKLİ BELGELER
1. BAŞVURU ŞEKLİ
Başvurular 24 Ağustos 2009 Pazartesi günü başlayacak ve 4 Eylül 2009 Cuma günü mesai bitiminde sona erecektir. Adayların, ikinci maddede belirtilen belgelerle, anılan tarihlerde sabah 09.00–12.30, öğleden sonra 14.00-18.00 saatleri arasında şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
2. GEREKLİ BELGELER
a) Eksiksiz olarak doldurulup imzalanmış sınav başvuru formu (İdari Memurluk Başvuru Formu),
b) Yükseköğrenim diploması ya da çıkış belgesinin aslı ve bir fotokopisi, aslı yok ise noter onaylı bir örneği,
c) Yabancı okullardan mezun olanlar için YÖK’ten alınmış denklik belgesinin aslı ve bir fotokopisi, aslı yok ise noter onaylı bir örneği,
d) Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuç belgesinin aslı ve bir fotokopisi, aslı yok ise noter onaylı bir örneği,
e) Nüfus cüzdanının aslı ve bir fotokopisi, aslı yok ise noter onaylı bir örneği,
f) Son 6 ayda çekilmiş iki adet renkli vesikalık fotoğraf (fotoğraflardan biri başvuru formuna zımbalanmadan yapıştırılmış olacak),
g) Çince, Yunanca İspanyolca, Rusça ve Arapça dillerine ait KPDS sınav sonuç belgelerinin aslı ve bir kopyası, aslı yok ise noter onaylı bir örneği (bu dillerde lisans düzeyinde filoloji öğrenimi görmüş adaylardan KPDS belgesi istenmeyecektir).
Yazılı eleme sınavlarını kazanacak adaylardan daha sonra tamamlayıcı belgeler istenecektir.
IV. SINAV BAŞVURUSU VE İLAVE BİLGİ İÇİN MÜRACAAT EDİLEBİLECEK YER
1) Dışişleri Bakanlığı
Personel Dairesi Başkanlığı (C Blok 443 nolu oda)
Balgat/ANKARA
Tel: (312) 292 13 88 – 292 13 90 - 2921391
2) Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği
Müşir Fuat Paşa Yalısı, Emirgan Caddesi No:90
80860 İstinye/İSTANBUL
Tel: (212) 323 10 42 - 323 10 43
Dış İşleri Bakanlığı; 06.08.2009 |