Bakan Çubukçu, "Türkiye'de müfredatların yenilenmesinden bilişim teknolojilerinin eğitimde kullanılmasına kadar çok geniş bir yelpazede ve eğitimin tüm bileşenlerinde bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Bu sürece liderlik edecek olanların eğitim yöneticileri ve öğretmenler olduğu düşünüldüğünde, öğretmenlerin kendilerini sürekli yenilemeleri ve bilgi çağının gereklerine uygun beceriler kazanmaları, sürecin başarısı için hayati bir öneme sahiptir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve Şura üyesi eğitimcilerden oluşan yaklaşık 800 davetlinin katıldığı 18. Milli Eğitim Şurası, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de başladı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şura'nın açılışı dolayısıyla gönderdiği mesajlar açılış töreninde okundu.
Bakan Çubukçu, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de başlayan 18. Milli Eğitim Şurası'nın açılışında konuşmasına, "Milli eğitim sistemimizin geliştirilmesine ve eğitimin tüm bileşenlerinde niteliğin yükseltilmesine büyük katkılar sağlayacak 18. Milli Eğitim Şurası'nın açılışını, ülkemizin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak yapmaktan çok büyük onur ve mutluluk duymaktayım" diyerek başladı. Bakan Çubukçu, ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak hitap etme onurunu yaşamasında, Büyük Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen reformların ve O'nun ülke kadınları için açtığı aydınlık yolun çok büyük payının bulunduğunu dile getirdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında kadınların, Büyük Önder Atatürk'ün onlara duyduğu inancı ve desteği hep arkalarında hissettiklerini, bu güçlü destek sayesinde kadınların, toplumsal hayatın hemen her alanında var olduklarını ve önemli başarı hikayelerine imza attıklarını ifade etti. Bakan Çubukçu, "Yeni bir yüzyılın başında ise bu değerli mirasın geliştirilerek sürdürülmesinde ve her türlü ayrımcılıkla mücadelede en önemli unsur eğitimdir. Bu doğrultuda ana hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında istikrarlı büyüyen, bölgesel ve küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, lider Türkiye'de nitelikli ve donanımlı bireylerin yetiştirilmesine uygun eğitim imkanlarının ve ortamlarının herkes için sağlanmasıdır" dedi.
Milli Eğitim Şuraları'nın Türkiye'nin eğitim ve kültür alanındaki birikimini oluşturan uzmanların, bilim insanlarının, eğitim idarecilerinin ve ilgili kurum temsilcilerinin bir araya geldiği toplantılar olduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, bu istişare toplantıları sonucunda ortaya çıkan değerlendirmelerin sadece bugünü değil, geleceği de şekillendirecek önemli kararlara dönüştüğünü belirtti. Şuraların, eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek, eğitim ve öğretimle ilgili konuları tetkik etmek ve gerekli kararları almak açısından önemli fırsatlar olduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu, aynı zamanda eğitim sisteminin bulunduğu noktayı gözler önüne sererek tüm paydaşları bilgilendirme özelliğine sahip olduğunu anlattı. "Türk devlet geleneğindeki istişare ve meşveret anlayışının eğitim alanına yansımasının Milli Eğitim Şuraları ile gerçekleştiğini'' söyleyen Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi köklerine baktığımız zaman milli iradeye ve eğitime büyük önem verildiğini görürüz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı sevk ve idare etmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasına büyük önem vermiş, milli mücadeleyi milletin iradesiyle şekillendirmiştir. Aynı şekilde Cumhuriyet'in üzerinde yükseleceği eğitim sisteminin gelişmesi için de en geniş katılımla Eğitim Şurası tertip edilmiştir. Milli Eğitim Şuralarının nüvesi sayabileceğimiz Birinci Maarif Kongresi, 16 Temmuz 1921'de Sakarya Savaşı öncesi milli mücadelenin en zor zamanlarında top sesleri arasında gerçekleşmiştir. Eğitim sisteminin esaslarını belirlemek için düzenlenen bu toplantı, Milli Mücadeleyi gerçekleştirenlerin Türkiye'nin geleceğine olan inancının en açık göstergesidir.
Atatürk, açılış konuşmasında geleceğe hazırlanan gençlerin hiçbir zorluk karşısında yılmamasını, sabır ve metanetle çalışmalarını sürdürmelerini, ebeveynlerin de çocuklarının eğitimlerini tamamlamaları için hiçbir fedakarlıktan çekinmemelerini tavsiye etmiştir. Ayrıca ortaya çıkan yeni şartlar sebebiyle milletlerin artık akıl yoluyla zaferler kazandığını, bunu yeni nesillere öğretecek kişilerin de öğretmenler olduğunu belirtmiştir."
Birinci Maarif Kongresi'nin ve Heyet-i İlmiye toplantılarının ardından ilk şuranın 1939'da toplandığını anımsatan Bakan Çubukçu, ''İçinde bulunduğumuz Avrupa Birliği sürecinde, gelecekteki adımlarımızı belirleyecek ve eğitim politikalarımıza yön verecek olan 18. Milli Eğitim Şurası ise 'Eğitimde 2023 Vizyonu' kapsamında beş ana başlık altında gerçekleştirilecektir'' dedi. Şurada, ''Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi; Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği; İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması; Spor, Sanat, Beceri ve Değerler Eğitimi; Psikolojik Danışma, Rehberlik ve Yönlendirme'' başlıklarının ele alınacağını anlatan Bakan Çubukçu, ''Kimi temalar geçmiş dönemde yapılan şuralarda da ele alınmış olmasına karşılık eğitimin değişen koşullar ve sorunlar ışığında her zaman gözden geçirilmeye, düzeltilmeye ve iyileştirilmeye ihtiyaç duyduğunu ve dinamik bir süreç olduğunu hatırda tutmak gerekir'' diye konuştu. Büyük değişimlerin yaşandığı dünyada, kişileri hayata hazırlama görevini yüklenen eğitim sistemlerinin değişmeden olduğu gibi kalmalarının ve bu şekilde görevleri yerine getirebilmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ülkemizde de müfredatların yenilenmesinden bilişim teknolojilerinin eğitimde kullanılmasına çok geniş bir yelpazede ve eğitimin tüm bileşenlerinde bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu sürece liderlik edecek olanların eğitim yöneticileri ve öğretmenler olduğu düşünüldüğünde, öğretmenlerin kendilerini sürekli olarak yenilemeleri ve bilgi çağının gereklerine uygun beceriler kazanmaları, sürecin başarısı için hayati bir öneme sahiptir. Çocuklarımızın öğrenmeyi öğrenme becerisine sahip olmaları, hayat boyu öğrenme sürecinin aktif bir öznesi haline gelmeleri öncelikle nitelikli öğretmenlerle mümkündür. İyi eğitilmiş ve yüksek düzeyde motive edilmiş öğretmenler, kaliteli eğitimin en önemli unsurudur. Öte yandan toplumsal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile eğitimde yeni yaklaşımlar öğretmenlerin geleneksel rol ve işlevlerinin değişmesine neden olmuştur. Öğretmen yeterlilikleri öğrenci başarısını önemli ölçüde etkilemektedir.''
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 73'Ü 40 YAŞ ALTINDA
Türkiye'nin, demografik açıdan genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Çubukçu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı kapsamında gerçekleştirilen TALIS çalışmasına göre Türkiye'de öğretmenlerin yüzde 73'ünün 40 yaşın altında olduğunu kaydetti. Bakan Çubukçu, şunları söyledi: ''Bir taraftan büyük bir fırsat olarak görülmesi gereken bu husus, aynı zamanda genç iş gücünün hizmet içi eğitiminin önemini de ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu genç iş gücünün hangi alanlarda mesleki gelişime ihtiyaç duyduklarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara göre planlamaya gidilmesi üzerinde önemle durmak gerektiğini düşünüyorum. Genç bir öğretmen kitlesine sahip olmamız ülkemizin gelişimi ve kalkınması açısından büyük bir avantaj oluşturmaktadır. Bu avantajı etkili ve verimli bir şekilde kullanmanın yolu, öğretmenlerimizin niteliğini yükseltmekten geçmektedir. Bakanlığımızın hazırladığı Öğretmen Mesleği Genel Yeterlikleri ile Öğretmen Özel Alan Yeterlikleri çalışması da bu amaca yöneliktir. Söz konusu çalışma, öğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesinde, hizmet-öncesi öğretmen yetiştirme programlarının hazırlanması ve geliştirilmesinde, öğretmenlerin kendilerini tanıma ve mesleki gelişimlerini planlayıp gerçekleştirmelerinde, öğretmen seçiminde, öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesinde büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki dönemde öğret MEB; 02.11.2010 |