Oyun, çocukların eğlenmesinin, zaman geçirmesinin yanında sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel yönden onları geliştiren bir aktivitedir. Çocuklar bu yolla kendi dünyalarını yaratırlar.
Oyuncaklar ve eğitici araç gereçler ise çocuğun beş duyusunu ve duygularını uyaran, değerlendirme ve uygulama yetilerini geliştiren, hayal gücünü zenginleştiren, bedensel ve sosyal gelişimini hızlandıran araçlardır.
Oyun çocuk için yaşadığı dünyayı ve çevresindeki insanları tanıma yoludur. Çocuk oyun yolu ile yaşam deneyimi edinir, düşünce geliştirmeyi öğrenir. Oyuncaklar ve eğitici araç gereçler aracılığı ile hem maddenin özelliklerini öğrenir hem de kendi gücünün sınırlarını deneyerek becerilerini fark eder ve geliştirme fırsatı bulur. Sonuçta oyun çocuk için sadece bir boş zaman etkinliği değil, bir düşünme, öğrenme ve kendini ifade etme aracıdır.
Oyuncağın bir diğer fonksiyonu da özellikle 6 yaşından itibaren çocuğa sosyal kuralları ve paylaşımı öğretmektir. Oyuncak ve eğitici araç gereçlerin sadece çocukları oyalamadığı aynı zamanda zihinsel fonksiyonlarını da geliştirdiği bir gerçektir. Çocuklar, oyuncak ve eğitici araç gereçler ile oynarken problemleri çözmesini öğrenirler; kendi bedenlerini daha iyi tanırlar. Yaratıcılıkları gelişir ve liderlik yeteneklerini kazanırlar. Çocuklar, sahip oldukları sınırsız enerji ve hayal gücünü, uygun oyuncak ve eğitici araç gereçlerle birleştirdiklerinde, gelişimleri duraksamayan bir eylem olarak sürer.
Oyunun ve oyuncağın çocuğun gelişimindeki rolü düşünüldüğünde, okul öncesi eğitim çağında yeterince oyuncağa ve materyale sahip olamayan çocukların gerekli uyaranlardan da yoksun kaldığı düşünülmektedir. Bu gerekçeyle, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü ve resmî, özel okullar, kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve şahısların işbirliğiyle başlatılan Küçük Sevinçler, Büyük Gelecekler destek kampanyası ile okullaşma oranının düşük olduğu illerdeki okul öncesi eğitim kurumlarının, donatım, eğitim materyali ve oyuncak gereksinimlerinin karşılanması planlanmaktadır.
Kampanya Detayları ve Bağışta Bulunmak içi tıklayınız MEB; 10.07.2008 |