TBMM Başkanlık Divanı tarafından geçtiğimiz Haziran ayında, TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesi kararlaştırılan ancak, bu kararın açıklanmasından sonra vefat eden Adil Erdem Bayazıt'ın ödülünü yakınları alacak.
Bu yıl, aralarında; TEMA adıyla bilinen Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, 'Kimse Yok mu' Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gibi vakıf ve derneklerin de bulunduğu 74 adaya üstün hizmet ödülü verilecek.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesi kararlaştırılan 74 kişi, kurum ve kuruluş, 10 Temmuz Perşembe günü düzenlenecek törenle ödüllerine kavuşacak. TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesi kararlaştırılan ancak, bu kararın açıklanmasından sonra vefat eden Adil Erdem Bayazıt'ın ödülünü yakınları alacak.
18. Dönem TBMM'de ANAP Kahramanmaraş milletvekili olarak görev yapan Bayazıt'ın yayınlanmış çok sayıda şiir ve yazısı bulunuyor.
TBMM Onur Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Halil İnalcık'ın ödülü ise daha sonra düzenlenecek törenle verilecek.
PROF. DR. İNALCIK
1916'da İstanbul'da dünyaya gelen Halil İnalcık'ın öğrenim hayatının ilk yılları Sivas ve Balıkesir'de geçti. 1935'de, öğretmen okulundan mezun olan İnalcık, eğitimine Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde devam etti. Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi döneminin önde gelen isimlerinden dersler alan İnalcık, 1940 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Yakınçağ Tarihi Bölümü'nde asistan oldu.
"Tanzimat ve Bulgar Meselesi" başlıklı doktora tezi, Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı ve büyük ilgi uyandırdı.
"Türk tarihçilerine bir öneride bulunmak gerekirse diyebilirim ki daima belgelere sadık kalın. Eğer hakikati ortaya çıkarırsanız bu daima bizim lehimizedir, çünkü bugüne değin tarihimiz hakkında yazılanların çoğu ya yalandır, ya çarpıtmadır. Eğer mübalağa yaparsanız kendinizi kabul ettiremezsiniz, sizi ciddiye almazlar" sözleriyle hatırlanan İnalcık, 1972'de Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden emekli olunca, Chicago Üniversitesi tarih bölümüne davet edildi. Buradaki çalışmalarının ardından 1986 yılında ikinci kez emekli oldu.
İnalcık, sayısı yüzleri geçen makale ve kitaplarıyla dünya tarihçiliğinde seçkin bir yere sahiptir. Dört uzmanla birlikte hazırladığı ve Osmanlı Türk tarihinin medeni yüzünü dünyaya tanıtan eseri "An Economic and Social History of Ottoman Empire" bugün dünya üniversitelerinde el kitabı haline gelmiştir.
Rockfeller Vakfı, Türk Tanıtma Vakfı, ODTÜ Mustafa Parlar Vakfı, Sedat Simavi Vakfı, Dışişleri Bakanlığı Yüksek Hizmet, Kültür Bakanlığı Sanat ve Kültür Büyük Ödülü sahibi olan İnalcık; Boğaziçi, Uludağ, Selçuk, Atina, Kudüs İbrani ve Bükreş üniversitelerinden doktora payelerinin de sahibidir. 1986'da Amerikan Akademisi'ne, 1993'te British Academy'e üye seçilen İnalcık, yetiştirdiği öğrencilerle de Türk tarihçiliğine değerli katkılarda bulunmaya devam ediyor.
TBMM; 07.07.2008 |