Uyuşturucu kullanan yetişkinlerin oranı yüzde 5'in altında UNODC raporuna göre dünya genelinde 15-64 yaş grubundaki her 20 kişiden birinin son 12 ay içerisinde uyuşturucu kullandığı anlaşılıyor. Sürekli uyuşturucu kullanan kesimin oranının ise daha da düşük olduğu görülüyor. Dünya genelinde 26 milyonu bulan uyuşturucu bağımlısı sayısı dünya yetişkin nüfusunun yüzde 0,6'sını oluşturuyor.
Her yıl sigara kaynaklı ölümlerin sayısının 5 milyonu, alkol kaynaklı ölümlerin 2,5 milyonu bulduğu belirtilen raporda, uyuşturucu alışkanlığından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 200 bine ulaştığı vurgulanıyor. Uzmanlar, Afganistan ve Kolombiya'da afyon ve koka üretimindeki artış nedeniyle bağımlı sayısı ve uyuşturucu kaynaklı sağlık sorunlarının sayısında yükseliş görülebileceği uyarısında bulunuyor.
Uyuşturucu ile mücadele etkin bir şekilde yürütülüyor Raporda, uyuşturucu ile mücadele için Şangay'da 1909 yılında kurulan ilk komisyon hatırlatılıyor ve geçen yüzyılda sağlanan ilerleme vurgulanıyor. Geçtiğimiz yüzyılın başından bu yana dünya nüfusu dört-beş kat artmış olmasına rağmen afyon üretiminde yüzde 70'lik bir düşüş yaşandığı belirtilen raporda soruna kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için dünya devletlerinin uyuşturucu ile mücadele konusunda daha kapsamlı adımlar atması gerektiği ifade ediliyor.
Raporda, Pakistan, İran ve Türkiye'de 2006 yılında ele geçirilen eroin ve morfin türü uyuşturucuların miktarında artış sağlandığı vurgulanıyor.
Çatışma bölgelerinde uyuşturucu üretimi artıyor Tüm olumlu gelişmelere rağmen, 2008 Dünya Uyuşturucu Raporunda uyuşturucu üretiminde endişe verici bir artış yaşandığı belirtiliyor. Afganistan'da afyon üretiminin rekor seviyelere ulaşması sonucu yaşadışı afyon üretiminin 2005 yılından bu yana dünya genelinde hemen hemen iki katı artış gösterdiği anlaşılıyor. Rapordaki verilere göre Afganistan'da afyon üretiminin yapıldığı alanlar, güneyde Taliban yönetimdeki bölgeleri kapsıyor.
Kolombiya'da da koka üretiminde artış gözlemleniyor. Bu ülkede de artış asilerin kontrolündeki bölgelerde görülüyor.
Esrar ve amfetamin Piyasaya sürülen esrar miktarında bir artış olmadığı görülüyor. Ayrıca, hint keneviri üretiminin de 2004 yılına oranla yüzde 8'lik bir düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Ancak, üretimdeki azalmaya rağmen, başta ABD'de satılan olmak üzere esrarın içindeki aktif maddeyi oluşturan THC'nin etkinlik oranında yüzde 4 ile 9 oranında bir artış görülüyor. Afganistan, afyonun yanı sıra hint keneviri üretiminde de birinci sıraya oturuyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise kapalı alanlarda hint keneviri üretimi giderek yaygınlaşıyor.
Metamfetamin ve ekstazi gibi amfetamin türü uyarıcıların kullanımında bir düşüş yaşansa da, raporda söz konusu uyuşturucuların Doğu ve Güneydoğu Asya ile Ortadoğu'da hala ciddi bir sorun oluşturduğu hatırlatılıyor.
Yeni kaçakçılık güzergahları Başta kokain olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı güzergahlarında son yıllarda ciddi değişiklikler yaşanıyor. Kaçakçılar Avrupa'da artan kokain talebini karşılamak üzere Batı Afrika ülkelerini ana sevkiyat güzergahı olarak kullanmaya başlıyorlar. Bu durum da kaçakçılık güzergahı olarak kullanılan ülkelerde yolsuzlukların ve iç çatışmaların artmasına yol açıyor.
Önce sağlık Raporda, UNODC Başkanı Costa, insanlar için önce sağlığın geldiğini, uyuşturucu bağımlılığının da bir sağlık sorunu olduğunu ve diğer sağlık sorunları gibi tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Costa ayrıca, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 60. yıldönümünü kutladığımızı hatırlatarak uyuşturucu bağımlısı bile olsa herkesin hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini, uyuşturucu suçları için idam cezası verilmesine karşı olduğunu belirtiyor ve ekliyor "Evet, uyuşturucu insanları öldürebilir, ancak biz uyuşturucu nedeniyle kimseyi öldürmeyelim".
; 30.06.2008 |