Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve _stanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının asagıdaki gibi artırılmasına karar vermistir:
a) Gecelik Faiz Oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15,25’ten yüzde 15,75’e, borç verme faiz oranı yüzde 19,25’ten yüzde 19,75’e,
b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,25’ten yüzde 11,75’e, borç verme faiz oranı yüzde 22,25’ten yüzde 22,75’e,
c) Açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18,25’ten yüzde 18,75’e yükseltilmistir.
Yakın dönemde açıklanan veriler Nisan Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümü teyid etmektedir. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ile son dönemde artıs egilimini sürdüren enerji ve islenmis gıda fiyatları kısa vadede enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olabilecektir. Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımaları iç talebi yavaslatmaya devam etmekte, dıs talep ise güçlü seyrini korumaktadır. Bu çerçevede, toplam talep kosulları enflasyonu düsürücü yönde katkı saglamaya devam edecektir.
Kurul, enflasyonun yılın son çeyreginden itibaren kademeli olarak düsüs egilimine Girerek 2009 yılı sonunda Nisan Enflasyon Raporu’nda yer alan yüzde 6,7’lik tahmine yakın gerçeklesecegini öngörmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyonun söz konusu tahminlere yakın gerçeklesmesine odaklanacaktır.
Dolayısıyla, iktisadi birimlerin de beklentilerini olustururken Merkez Bankası’nın tahminlerini esas alması önem tasımaktadır. Merkez Bankası gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselisin genel fiyatlama davranıslarını olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu dogrultuda, gerektigi taktirde önümüzdeki dönemde de ölçülü faiz artısı Kurul’un gündeminde olacaktır. Bundan sonraki olası faiz artısının miktarı ve zamanlaması küresel piyasalardaki gelismelere, dıs talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diger unsurlara baglı olacaktır.
Enflasyon görünümüne iliskin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un gelecege yönelik durusunu degistirmesine neden olabilecegi önemle vurgulanmalıdır.
Merkez Bankası; 18.05.2008 |