BAĞLI BAYINDIRLIK ve İSKAN BAKANLIĞI ÇALIŞANLARI
YAPI-YOL SEN ÖNDERLİĞİNDE
12 NİSAN 2007 ÇARŞAMBA GÜNÜ
OTOYOL VE KÖPRÜLERDE İŞ YAVAŞLATMA,
TAPU SİCİL, KADASTRO, BAYINDIRLIK VE İSKAN MÜDÜRLÜKLERİNDE, İLLER BANKASINDA İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPIYOR.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çalışanlarının çalışma şartlarının ağırlığına rağmen, birçok özlük hakkı gasp ediliyor. Çalıştığı yerlerin fiziki koşullarının kötülüğü, arazide görev yapmanın getirdiği sorunlar, seyyar görev tazminatları, harcırah, afet bölgelerinde karşılaştığın sorunlar… vb yüzlerce problemle karşı karşıya.
Aynı unvanda olup, Bayındırlık çalışanlarından çok daha kolay koşullarda çalışanların yarısı kadar maaş alıyor. Yıllardır Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı birimlerce elde edilen çeşitli gelirleri çalışanları dışında her yere harcanıyor.
16 Mart 2007 tarihinde Tapu ve Kadastro Bölge Müdürleri Toplantısında Konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız ÖZAK'ın sözleri bakanlık Web sitesinde şu şekilde yer aldı:
"Bayındırlık Bakanlığı olarak şunu görüyoruz ki Bayındırlık, Ulaştırma ve Enerji bakanlığı olarak en az ücretle çalışan insanlar bizde, en fazla iş üretenler de bizde" dedi. Bakan Özak, "eşit işe eşit ücret" konusunun geçmiş dönemlerden bu yana sıkıntı oluşturduğunu da ifade ederek, bir mühendisin oransal olarak Bakanlığımıza bağlı birimlerde 1, başka bir kurumda 1,5, başka bir kurumda da 2 liraya görev yapabildiğini söyledi. Özak, "şikayet değil, çözüm makamında bulunduklarını" belirterek, bunları mutlaka çözeceklerini kaydetti.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanları
2006 yılında her bir tapu sicil çalışanı 5000 civarında işlem gerçekleştirdi. Geçen yıl Tapu Kadastro çalışanlarının yaptığı işlemler nedeni ile, 212 Milyon YTL döner sermaye geliri, 1 Milyar YTL harç elde edildi. Diğer kamu kurumlarında elde edilen döner sermaye gelirleri çalışanlara dağıtılırken tapu kadastro işyerlerinde elde edilen döner sermaye gelirinden çalışanlara 1 YTL bile dağıtılmadı.
Tapu Sicil Müdürlüğünde çalışanlar attıkları her imzada, tescil ettiği her resmi senette yıllarca maddi sorumluluk korkusunu yaşıyor. Tapu Sicil çalışanlarının çocukları, hatta torunları bile yükümlülük altına giriyor. Tapu Sicil çalışanlarının evlatlarına tek vasiyetleri ölünce miraslarını reddetmeleri.
Tapu Sicil çalışanlarına ilişkin talepler
1-) Medeni Kanunun 1007.maddesinden kaynaklanan sorumluluğun 5 yıllık zaman aşımına tabi olması için yasal düzenleme yapılması,
2-) Bu sorumluluğa karşın, çalışanlara "Maddi Sorumluluk Tazminatı" ödenmesi,
3-) Toplanan tapu harçlarından belirlenecek bir kısmın Noterler örneğinde olduğu gibi bir sigorta fonunda toplanması ve oluşabilecek tazminatların bu fondan karşılanması için yasal düzenleme yapılması,
4-) Çalışma ortamlarımızın iyileştirilmesi
5-) Kurumlar arası ücret adaletsizliğinin giderilmesi, Tapu ve Kadastro çalışanlarına Döner Sermayeden pay verilmesi, hak ettiğimiz insanca yaşanacak ücretin ödenmesi,
Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanları
Çalıştığın yerlerin fiziki koşullarının kötülüğü, arazide görev yapmanın getirdiği sorunlar, seyyar görev tazminatları, harcırah, yoğun kış koşullarında ve ağır hava şartlarında çalışmanın getirdiği zorluklar, kışın kar mücadelesi yaparken, yazın yol yapımı, asfalt, trafik güvenliği, yol bakım hizmetleri çalışmalarında karşılaştığın sorunlar, otoyol-köprü ve tünellerde sağlıksız koşullarda çalışmak... vb yüzlerce problemle karşı karşıya.
Yıllardır otoyol ve köprü ve geçişlerinden elde edilen gelir, Karayolları Trafik Muayene İstasyonlarında yapılan harç tahsilatı, protokollü işlerden elde edilen gelir, Karayolları Özel geçiş belgesi karşılığı tahsil edilen gelirler çalışanların dışında her yere harcanıyor.
İller Bankası Genel Müdürlüğü çalışanları
Arazide görev yapmanın getirdiği sorunlar, geçmiş yıllarda yararlandığı bir çok hakkın elinden alınması, İller Bankasının kapatılarak A.Ş. haline dönüştürülmesi sonucu karşılaşacağı sorunlar... vb yüzlerce problemle karşı karşıya.
YAPI-YOL SEN
MERKEZ YÖNETİM KURULU Yapo-Yol Sen; 08.04.2007 |