60. Türkiye Jeoloji Kurultay Başkanı Prof.Dr. Baki VAROL'un Kurultay Çağrı Metni
Türkiye Jeoloji Kurumu tarafından 1947 yılında başlatılan ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının her yıl geleneksel olarak yürüttüğü jeoloji kurultayları, 60 yıllık bir periyoda başarı ile ulaşmış bulunmaktadır. Bu toplantıların ülke yerbilimine önemli katkısı yanında üniversite,kamu ve özel sektörü geniş bir platformda bir araya getiren , yerbilimcileri buluşturan fonksiyonal görevi de her zaman takdirle karşılanmıştır. Ayrıca, genç meslektaşların içinde bulundukları meslek ortamını tanımaları, bilgi ve deneyim kazanmalarında önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
Bu yıl 16-22 Nisan 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurultayın 60. yılının yanında, UNESCO tarafından 2007-2009 Dünya Gezegen Yılı " Internatıonal Year of Planet Earth" ilan edilmesi, ayrı bir anlam kazandırmakta ve onu özel kılmaktadır. Bu nedenle kurultay bu yıl ilk kez uluslararası katılımlı gerçekleştirilecektir . Bu süreç aynı zamanda 2016 yılı Dünya Jeoloji Kongresine aday ülkeler arasına Türkiye'nin girebilmesi için bir fırsat ve ön hazırlık oluşturacaktır. Öngörülen program çerçevesinde jeolojinin çeşitli dallarında konularında uzmanlaşmış yabancı yerbilimciler konuşmacı olarak ülkemize davet edilerek bu kişilerin de katılacağı teknik geziler düzenlenecektir.
60. Kurultay'da bu yıl, jeolojinin temel unsurları yanında günümüz koşullarına uyumlu olarak oluşturulan konu başlıkları, oturum yürütücüler tarafından yönlendirilecektir. Bunun yanında, Türkiye jeolojisine çok önemli katkılar sağlayan ve bugün aramızda bulunmayan meslektaşlarımızın anılarını yaşatmak ve onları genç kuşaklara tanıtmak için adlarına özel oturumlar düzenlenecektir.
Son yıllarda büyük bir bölümü yer hareketlerine bağlı olarak gelişen doğal afetlerin getirdiği maddi ve manevi zararların yanında, toplumun doğa olaylarını öğrenme arzusu, gelişen çevre bilinci ile birlikte, giderek artmaktadır. Yukarıda belirtildiği gibi 2007-2009 Dünya Gezegen Yılı kapsamında UNESCO tarafından zemin suyu,iklim, yer ve sağlık, yer içi ve enerji kaynakları gibi jeolojiyi yakından ilgilendiren konuların araştırılması için ayrılan 20 milyon dolarlık bütçe de, bu konulara verilen önemi göstermektedir. Temel yer bilimlerinin özgün konuları ile birlikte bu güncel gelişmelerin de 60. Türkiye Jeoloji Kurultayında sizin aktif katılımlarınızla geniş bir platformda tartışılacağı ve geliştirileceği inancı içerisindeyiz.
Türkiye yerbilimlerini hak ettiği zirveye taşıyabilmek ve 60. yıl coşkusunu birlikte yaşayabilmek için Düzenleme Kurulu olarak katılımlarınızı içtenlikle bekliyoruz.
Saygılarımla
Baki VAROL
60.Türkiye Jeoloji Kurultayı Başkanı
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Çağrı Metni
1947 yılında Türkiye Jeoloji Kurumu tarafından başlatılan ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri odası tarafından her yıl yapılan "Türkiye Jeoloji Kurultayı'nın 60. sı 16-22 Nisan 2006 tarihleri arasında Ankara' MTA kültür sitesinde yapılacaktır.Ulusal ölçekte ülkemizin en uzun soluklu tek bilimsel etkinliği olan kurultayımız, bu yıl UNESCO tarafından ilan edilen 2007-2009 Dünya yer yılı süreci ile de aynı zaman dilimine gelmekte ve buda bilimsel etkinliğimize ayrı bir anlam yüklemektedir.
Bilindiği üzere, Mavi Gezegenimizin geleceği, akıl bilim ve mühendislik ilkelerinin hiçe sayıldığı her şeyin alınıp satılan bir eşyaya dönüştürüldüğü, kaynakların bir avuç varsıla aktarıldığı günümüzde olumsuz bir sürece evrilmiştir. Dinazorlardan sonra en büyük toplu yok olmanın yaşanacağı belirtiliyor. Bütün bu ahval ve şerait altında TMMOB jeoloji mühendisleri odası olarak bu bilimsel kurultayı her yıl yaparak, toplumda yol alan, akıl ve bilim yerine, dogma ve hurafeyi başat kılmak isteyen gerici, bağnaz akımlara da bir yanıt oluşturmaya çalışmaktayız.
Ulusal ve uluslararası yerbilimleri camiasının seçkin bilim insanlarını yer alacağı etkinliğimizde GÜNCEL TEKTONİK VE DEPREMSELLİK, HİDROJEOLOJİ, MADEN YATAKLARI JEOKİMYA,SEDİMENTOLOJİ VE KIYI-DENİZ JEOLOJİSİ, STRATİGRAFİ VE PALEONTOLOJİ, MİNERALOJİ VE PETROGRAFİ, ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER, KIYI VE DENİZ JEOLOJİSİ, ÇEVRE JEOLOJİSİ, DOĞAL AFETLER, MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ VE JEOTEKNİK, YAPISAL JEOLOJİ VE TEKTONİK, JEOTERMAL, SONDAJ UYGULAMALRI, PETROL JEOLOJİSİ, UZAKTAN aLGILAMA VE GİS, ENERJİ HAMMADDELERİ , TIBBİ JEOLOJİ, JEOARKEOLOJİ VE JEOLOJİK MİRAS, MAGMATİZMA konularında sözlü sunumlar yanında "Yerbilimlerinde Kadın" konulu bir de panel yer almaktadır. Ayrıca, PAUL MARİNOS YÜCEL YILMAZ ,XVAİER LE PİCHON, CELAL ŞENGÖR NICK RANGER, LARRY MEINERT, GİLBERT KELLİNG, JAMES JACSON, WINCHESTER, RYO MATSUMATO gibi bilim insanları kendi uzmanlık alanlarında konferanslar vereceklerdir. Kurultayımızın 6. ve 7 günleri Tuz Gölü Havzası ve Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Kapadokya yöresine teknik geziler yapılacaktır.
Bu büyük bilim şölenimize tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz.
Saygılarımızla.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası; 15.04.2007 |