İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Bilgi Sistemi (MBİS) adı verilen proje için kısa süre içinde ihaleye çıkacak ve bu yıl içinde mezarlıklara 'Dokunmatik Ekran Bilgisayar' adı verilen kiokslar yerleştirilecek. MBİS Projesi'ni cenaze kaldırma hizmetlerinin yürütülmesi, yeni mezar yerlerinin açılması ve genişletilmesi, mevcut mezarlıkların bakımının yapılmasından sorumlu ve yetkili birim olan Mezarlıklar Müdürlüğü yürütüyor. Sistem; yönetim birimlerinin ortak kullanımına açık coğrafi tabanlı bir bilgi sisteminin kurulması, işletilmesi ve genişletilmesi çalışmalarını içeren bir "Coğrafi Bilgi Sistemi" projesi olarak tanımlanıyor.
2 milyon 200 bin mezarın bilgi kayıtlarının sisteme girileceği projeyle, Mezarlıklar Müdürlüğü'nün çalışma bölgesinde kalan yaklaşık 700 hektarlık alanda hizmetler daha sağlıklı yürütülecek ve ihtiyaç sahiplerine daha iyi hizmet verilecek. MBİS Projesi'nin amaçları arasında; Mezarlıklar Müdürlüğü'nün hizmet alanını oluşturan mezarlıkların parselasyon çalışmalarını yapmak, cenaze sahiplerine verilen izin belgelerini (tapu) ve ruhsatları daha iyi takip edebilmek, boş mezar yerlerini tespit edebilmek, eski mezarlarda gömü yapılabilecek yerleri tespit edebilmek de yer alıyor.
Projeyle; proje alanı içerisindeki arazi ölçümleri ve tespitleri yapılacak, tüm mezar yerleri, mezarlık yolları, mezarlık içersindeki donatı ve tesisleri ile baş taşı bilgileri toplanacak. Arazideki her bir mezar bilgisi otomasyonu yapılacak olan yaklaşık 2 milyon 200 bin adet "Mezarlık Defter" kayıtları ile eşleştirilecek. Sistem sayesinde Mezarlıklar Müdürlüğü'ndeki mevcut veritabanı yapısı incelenecek. Hata ve eksiklikler belirlenerek en uygun veritabanı yapısı ortaya çıkarılması sağlanmış olacak.
Mezarlıklarda sokak ve yol isimleri verilecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, mezar yerlerinin kolaylıkla bulunabilmesi için yol, sokak isimleri ile her bir yol ve sokak üzerinde bulunan parsel numaralarını içeren tabelalar çakacak. Kiosk uygulamaları ile gerçekleştirilecek bu proje sayesinde vatandaşlar, ziyaret edecekleri yakınlarına ait mezarların konumlarını kiosk ekranlarında görüp hızlı bir şekilde mezarlıktaki yerlerini tespit edebilecek ve detaylı bilgiye ulaşabilecekler.
Sistemin analiz ve tasarımı yapılarak geliştirilecek uygulama programı ile vefat edenin adı, soyadı ve gerekirse vefat tarihi gibi veriler sisteme girilerek, mevtaya ait mezarın konumu bulunabilecek. Söz konusu mezarlık genel planda gösterilerek, bulunan konumdan mezara en yakın güzergâh tespit edilebilecek. Vatandaşlar, bilgisayar ekranından mevta ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilecek ve istenildiği taktirde bu bilgilerden çıktı alınabilecek. Sistem sayesinde, vefat eden kişilerin, tıbbi ölüm sebepleri, kadın-erkek oranları, yaşları ve memleketleri gibi değişik istatistiksel bilgilere kolaylıkla ulaşılabilecek. Sistem içerisinde bulunan mezarlıklar arasında geniş alan ağı kurularak farklı mezarlıklardan aynı anda sorgulama imkânı da sağlanacak.
Proje sayesinde;
• Ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar sayesinde kolayca programı kullanabilecekler,
• Özel ziyaret günlerinde ziyaretçi yoğunluğundan dolayı yaşanan karmaşa ve iş yoğunluğu çok büyük oranda azalmış olacak,
• Mezarlık alanları içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda ileride gerçekleştirilecek defin işlemleri için sayısal harita üzerinden mekânsal planlamalar yapılabilecek,
• Sistem kolay kullanımı sayesinde bilgisayar bilgisine sahip olmayan ziyaretçiler tarafından da rahatlıkla kullanılabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; 05.03.2007 |