Projeye son aşamada Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de dahil edildi. Kimlik bilgilerinin aynı karta aktarılması sağlanırken, uygulamaya Temmuz 2007'den itibaren pilot bölgelerde başlanacak. Kartın içinde dört parmak izi yer alacak. Kan grubu, alerji bilgileri, organ bağışı ve özürlülük bilgilerine de aynı sistem üzerinden ulaşılması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda kişilerin son on hastalık ve tedavi bilgileri de söz konusu karta aktarılacak.
Yeni kartlar parmak izinin yanı sıra pin numarası ile de kullanılabilecek. Buna göre yaşlı yakınlarına kurumun izni dahilinde ilaç alımı için pin kullanma yetkisi verilecek. Böylece 80 yaşındaki bir emeklinin çocuğu veya torunu aracılığı ile ilacını temin edebileceği belirtildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun danışmanlığını yapan ve sosyal güvenlik kartı projesinin mimarı Sadettin Çay, hazırlanan projede akıllı sağlık kartlarının parmak iziyle çalışacağını söyledi. Çay'ın bir önceki projesi olan e-bildirge, OECD'nin 72 ülke içindeki e-devlet incelemesinde en başarılı ve verimli proje olarak gösterilmişti.
Akıllı sağlık kartı projesi önce sosyal güvenlik kartı ve sağlık karnesini birleştirmek için başlatılmıştı. Çalışmadan haberdar olan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bakan Başesgioğlu'na söz konusu kart ile nüfus cüzdanının birleştirilmesini teklif etti. Bunun üzerine çalışma son bir yıldır 'nüfus cüzdanı ve sosyal güvenlik kartı' şeklinde yürütülüyor. İstenildiği takdirde Emniyet Genel Müdürlüğü de bu karttan yararlanabilecek. Kart, nüfus sayımının bile yapılabileceği teknik donanıma sahip olarak hazırlandı.
Sistemde doktor ve eczacılara da kendi parmak izleri ve tıbbî yeterlilikleri ile ilgili bilgilerin saklandığı kartlar verilecek. Belli ilaçları belli doktorların yazabildiğine işaret eden Çay, "Kardiyoloji ilaçlarını pratisyenler ve asistanlar yazamayacak. Bu kart bu yanlışlığın olmasını engelleyecek. Uzman doktorların kaşesi kullanılarak yapılan bu usulsüzlük ortadan kalkacak ve vatandaş, tedavisinde doktor seçme özgürlüğünü de bu şekilde belirlemiş olacak." dedi. Sosyal güvenlik kartları ayrıca reçete olarak da kullanılabilecek. Doktorun yazdığı ilaçlar kartın içinde olacağından listeye dışarıdan herhangi bir ekleme yapılamayacak. Bu şekilde ilaç yolsuzluğunun ve sahte reçetelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Projeyi hazırlayan Çay, "Şu anda proje bitti. Hayata geçmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden cevap bekleniyor." diye konuştu.
16 ülkedeki örnekler incelendi
Kart projesi oluşturmadan önce 16 ülke incelendi. Dünyadaki en modern örnek ise Belçika olarak biliniyor. Çalışma Bakanlığı'nın oluşturduğu yeni kart sistemi Belçika örneğinde olduğu gibi parmak iziyle çalışacak. Çay, zaman zaman medyada yer alan ve akıllı kart projesi ile ilgili açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; 06.03.2007 |