Türk Sağlık Sektörü Acil Durumlara Karşı Hazırlanıyor
Acil müdahale gerektiren durumlarda, hastaya en kısa zamanda en doğru tedavi yönteminin belirlenerek tıbbi destek sağlanmasının yaşamsal değer taşıdığına inanan bir grup hekim ve ilaç üreticisi bir araya geliyor.
Yaşamsal önem taşıyan acil müdahaleye dikkat çekmek isteyen Sanovel İlaç, herkesi yakından ilgilendiren bu konuda sosyal sorumluluk gereği, TATD'in (Türkiye Acil Tıp Derneği) liderliğinde, Türkiye genelinde 2000 hekimi kapsayan bir eğitim programını başlatmayı hedefliyor.
4 faz olarak planlanan TATEP Projesi'nin ilk aşaması 30 Haziran 2006'da Ankara'da Temel Afet Yaşam Desteği Kursu başlığı altında gerçekleşti. İkinci faz, Temmuz 2006 tarihinde Ankara'da Türkiye Acil Tıp Ortak Platformu ve üçüncü faz ise, Eğitici Eğitimi Kursu olarak yapıldı.
Temel Acil Tıp Eğitimi Kursları
2007-2008 döneminde gerçekleştirilecek son faz Temel Acil Tıp Eğitimi Kursları'nda TATEP, en az 2000 hekime ulaşmayı planlıyor. Proje tüm Türkiye'yi kapsıyor.
Hastanın acil tıbbi bakım sırasında, gereken yeterlilikte ve bilgi donanımında tedavi edilmesinin amaçlandığı bu programda, hekimlere teorik desteği ise acil tıp konusunda çok köklü bir geçmişe sahip olan George Washington Üniversitesi (GWU) the Ronald Reagan Institute of Emergency Medicine (RRIEM) sağlıyor.
Bu proje sayesinde hekimler, acil sağlık sorunlarıyla sağlık merkezlerine başvuran hastalara ve doğal afetlerden (deprem, nükleer zehirlenme vb.) zarar görmüş insanlara yönelik bir eğitim alacaklar. Ayrıca bu proje, acil müdahale becerisine sahip acil hastayı tanıyan ve kısa zamanda doğru tanıyı koyarak, tedavi yöntemini hızla seçen hekimler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Ayrıntılı bilgi: www.tatep.org
TATD (Türkiye Acil Tıp Derneği)
Ambulanslarda, acil servislerde ve sağlık ocaklarında çalışan ve acil hasta bakan hekimler ile eğitim hastanelerinde öğretim üyesi olan uzman doktorların çalışmalarını ortak bir platforma taşıyarak, verilen hizmetin kalitesini yükseltmek gerektiğine inanan gönüllü birkaç doktor tarafından kurulan TATD, kuruluş yılı olan 1995 yılından bu yana tüm acil sağlık hizmetlerinde çalışan hekimleri temsil eden bir uzmanlık derneği haline gelmiş bulunuyor.
www.tatd.org.tr
İstatistiklere göre Türkiye'de her yıl acil servislere 37 milyon 460 bin başvuru yapılıyor. Bu resmi kayıtlar Türkiye nüfusunun %50'sini kapsıyor. Bu nedenle, TATEP Projesi'nin hayata geçirilmesi çok büyük önem taşıyor.
Aynı şekilde Kalp ve Damar Hastalıkları dünyanın ve insanlığın en önemli sağlık meselesidir. Dünyada her yıl 17.5 Milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından ölmektedir. Bu da dokuz ülkenin Arnavutluk, Ermenistan İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Slovenya'nın toplam nüfusuna eşittir. Dünya Kalp Federasyonu ve Avrupa Kalp Birliği'nin açıklamalarına göre, 2030'lara kadar da bu artış oranının giderek büyüyeceğinin resmen belirtilmesi olayı daha güncel ve önemli hale getirmiş bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2020 yılına gelindiğinde Dünyada Kalp ve Damar Hastalıkları'ndan ölümlerin yaklaşık 25 Milyon civarında olacağını belirtmektedir.
Bugün Dünyada HIV/ AIDS den ölenlerin sayısı yaklaşık 2.5 Milyon, Trafik kazasından ölenlerin ise 1.5 Milyon kişidir. Halbuki Dünyada Kalp ve Damar Hastalıklarından ölenlerin sayısı 17 Milyon'dur.
Türkiye'de Yapılan İstatistiklerin Acil Servislere Yönelik Veri Tablosu
Türkiye'de her yıl trafik kazası, darp, düşme gibi nedenlerle yaralananların nüfusa oranı: %25 Yaralananlar arasında acil servise başvuranların nüfusa oranı: %50 Hastanelerde yatarak tedavi altına alınanların nüfusa oranı: %12 Yaralı Acil servise nasıl geliyor? Gelenlerin: Kendisi: %98.1 Bir yakını: %1.2 Tanımadığı kişi: %0.7 Türkiye'de 1 yıl içinde acil servislere yapılan başvuru sayısı: 37.460.000 Türkiye'de sadece polis bölgesinde meydana gelen trafik kazası sayısı: 665.618 Hayatını kaybedenlerin sayısı: 3.393 Yaralanan: 135.441 Ölümlü kaza sayısı: 2629 Yaralanmalı kaza sayısı: 77.644 Olay yerinde hayatın kaybedenlerin nüfusa oranı: %61 Hastanelerde hayatını kaybedenlerin tüm nüfusa oranı: %39 60 dakikada bir meydana gelen kaza sayısı: 75 Her 24 saatte trafik kazası nedeniyle: Hayatını kaybeden: 9 Yaralanan: 371 Sadece polis bölgesinde 2006 yılı içinde meydana gelen adam yaralama sayısı: 122.011 Türkiye Acil Tıp Derneği; 13.03.2007 |