| |
Kira vergi beyanı internetten yapabilecek
Mükelleflerin vergisel sorumluluklarını kısa sürede ve en az maliyetle yerine getirmelerini sağlamak amacıyla beyana tabi geliri sadece kira gelirinden oluşan mükellefler, isteğe bağlı olarak, beyannamelerini kendileri elektronik ortamda internetten gönderebilecekler. | Yıllık Gelir Vergisi (Beyana Tabi Geliri Sadece Gayrimenkul Sermaye İradından İbaret Olanlar İçin) Beyanname Verme Yöntemleri 1- Beyanname kağıt ortamında elden ikametgah adresinin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilebilir.
2- Beyanname aracılık yetkisi verilecek bir serbest muhasebeci (SM) veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM)
tarafından elektronik ortamda gönderilebilir.
3- İkametgah adresinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden şifre alınarak mükellef tarafından elektronik ortamda gönderilebilir.
E-Beyanname - İnternet Vergi Dairesi için tıklayınız...
T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı
VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /26 Konusu: Gayrimenkul Sermaye İratlarında e-Beyanname Uygulaması Tarihi: 13/03/2007 Sayısı: VUK-26/2007-2 /e-Beyanname-4 İlgili olduğu maddeler: 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5228 sayılı Kanunla değişik 28 ve mükerrer 257 nci maddeleri
1-Giriş :
Beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerin beyannamelerini ihtiyari olarak elektronik ortamda doğrudan kendilerinin gönderebilecekleri hususu bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2- Beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamelerini istemeleri halinde elektronik ortamda doğrudan kendilerinin gönderebilmesi:
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan düzenleme ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan mükellefler tarafından gönderilmesine izin verebileceği veya zorunluluk getirebileceği gibi, bunların yetki verilmiş gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye de yetkili kılınmıştır.
Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, vergi beyannamelerinin ve bildirimlerinin internet ortamında gönderilmesi uygulaması ile ilgili düzenlemeler 340, 346, 357 , 367 ve 368 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yapılmıştır.
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler istemeleri halinde yıllık gelir vergisi beyannamelerini, 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar doğrultusunda aracılık yetkisi almış 3568 sayılı Kanuna göre meslek mensubu sayılan kişiler aracılığıyla gönderebilmektedirler.
Bu sirkülerin yayımı tarihinden itibaren beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri göndermek istemeleri halinde, örneği 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek:1) yer alan "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi"ni doldurarak, bağlı bulundukları vergi dairesinden 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir. İlk defa gayrimenkul sermaye iradından dolayı beyanname verecek olan mükelleflere kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmeden önce vergi dairesince mükellefiyet tesisi yapılacağı tabiidir.
Bu mükellefler aldıkları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderebileceklerdir.
3- Diğer hususlar:
a) Beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi uygulaması tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamaktadır.
b) Bu sirkülerde belirtilmeyen hususlar hakkında, 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.
Duyurulur.
Kemal UNAKITAN MALİYE BAKANI | Maliye Bakanlığı; 13.03.2007 |
|
|
|