Törende bir konuşma yapan 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş; Yol yenileme çalışmalarıyla ulaşımda sürenin kısalacağını ve bunun da talebi önemli oranda artıracağını belirtti.
Törende bir konuşma yapan Genel Müdürümüz Süleyman Karaman; 2004 yılında bu hattı işletmeye kapattıklarını, bu süre içerisinde yolun 101 km'lik bölümünü tamamen yenilediklerini, 261 km'sinin her türlü bakım ve onarımı yaptıklarını, hemzemin geçitleri korumalı hale getirdiklerini, lokomotiflerin emniyet sistemini güçlendirdiklerini, makinistleri eğittiklerini ve defalarca deneme seferi yaptıklarını belirterek şunları söyledi;"
"Hükümetimiz 2003 yılından bu yana, bir yandan Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Ankara -Konya Hızlı Tren ve Marmaray gibi dev demiryolu projelerinin yapımını başlatırken, bir yandan da mevcut yollarımızın yenilenmesi için demiryollarına ciddi ödenekler ayırdı ve ayırmaya devam ediyor."
İstanbul-İzmir "6 Eylül Süper Ekspresi" ile 7 saat
Karaman sözlerini şöyle sürdürdü;"Trenler, İzmir-Bandırma kesiminde bundan tam kırk yıl önce bugünkünden daha süratli çalıyordu. Bu kırk yıl boyunca demiryollarına yatırım yapılmadığı için yollar eskidi, traversler eskidi ve trenler de ağırlaştı, yavaşladı. Demiryollarının bu bölgede varlığıyla yokluğu belirsiz hale geldi. Göreve geldiğimde de burada tren çalışıyordu. Ne var ki, bahsettiğim durumdan dolayı, yeterince emniyetli değildi. Yol eskidikçe tek çözüm tren süratini düşürmekle, hızları bazı yerlerde 20 kilometrenin bile altına almakla bulunmuştu."
Süleyman Karaman daha sonra şunları söyledi;" İstanbul-İzmir arasında yılda, feribot artı diğer ulaşım vasıtalarıyla bir milyon insanımız seyahat ediyor. Demiryollarının bu hattı yenilemesiyle bunun 600 binini taşıma imkanı sağlanacak. Ayrıca, özellikle yaz aylarında meydana gelen ve sonucunda büyük maddi ve manevi kayıplar yaşadığımız kazalar da bir nebze önlenmiş olacak. Kırk yıl öncesinde daha süratli giden demiryollarımız, yapılmayan yatırımlar nedeniyle bize küstü, trenler ağırlaştı, yavaşladı. Bu gün demiryoluyla yeniden barışıyoruz. "
Genel Müdürümüz; yenilenen, bakımı yapılan yolun, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi aracılığıyla Avrupa normlarına göre değerlendirildiğini ifade ederek, üç yıllık bir çalışmanın sonucunda ilk seferine uğurlanan 6 Eylül Süper Ekspresinin Bandırma-İzmir arasını 4 saat 50 dakikada alacağını, tren - feri bağlantısıyla İstanbul'dan İzmir'e, İzmir'den İstanbul'a 7 saatte gidileceğini söyledi.
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu da konuşmasında, TCDD tarafından daha kaliteli, daha güvenilir bir seyahat için yapılan çalışmalar sonucunda yolcuların demiryolları ile seyahate yönelteceğini, Balıkesir'in Kuruluş günü anısına 6 Eylül adı verilen Süper Ekspresin ayrı bir anlamı olduğunu, İzmir ve Bandırma limanları ile bağlantısı olan bu yolun yenilenmesiyle birlikte daha hızlı, daha kaliteli hizmet vereceğini ifade etti.
Bandırma-İzmir, İzmir-Bandırma arasında günde tek sefer yapacak olan ekspres Bandırma'dan sabah saat 09:30 da kalkacak. İzmir'den de 15.05'de Bandırma'ya hareket edecek olan ekspres 240 yolcu taşıyabilecek. İzmir Bandırma arasında sefer yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri (İDO) ile bağlantılı olarak çalışacak.
Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mustafa Karaşahin de; Hat üzerinde vagonun dört tarafına yerleştirilen ivme ölçerlerle çeşitli yönlerde ivmeler ölçüldüğünü, hat geometrisi, ivme ölçümleri MPV ölçüm cihazının değerleri dikkate alınarak hızların belirlendiğini, üç farklı lokomotifle yapılan deneme seferlerinde ivme ölçümlerinin yapıldığını, her bir ivme ölçümünden sonra, ölçümlerin hızla beraber değerlendirildiğini ifade etti. TCDD; 21.02.2007 |