Kanuna göre, kurum; ulusal kalkınma planı, program ve stratejilerindeki ilke ve hedefler çerçevesinde, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirecek.
Kurum, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli olacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, desteklerden yararlanabilinmesi amacıyla tanıtım, eğitim, danışmanlık ve yönlendirme faaliyetlerini yürütecek.
Kurum, proje ve faaliyet başvurularını alacak, ön incelemeleriyle yerinde kontrollerini yapacak.
Desteklenecek proje ve faaliyetleri belirleyecek, uygulama sözleşmelerini hazırlayacak ve başvurusu uygun görülenler ile sözleşme imzalayacak olan kurum, merkez ve taşra teşkilatından oluşacak.
Kurum, görevleriyle ilgili konularda tüzel ve gerçek kişiler ile sivil toplum örgütleri, Avrupa Komisyonu ve uluslararası kuruluşlarla gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlayacak.
İzleme ve Yönlendirme Komitesi
Oluşturulan İzleme ve Yönlendirme Komitesi, kırsal alandaki gelişmelerle kırsal kalkınma program ve desteklerinin ulusal politika ve stratejilere uygun, birbirleriyle tutarlı, uyumlu ve etkin bir şekilde uygulanması amacıyla; proje ve faaliyet başvuru şartları, seçim ve değerlendirme kriterlerinin kırsal kalkınma hedeflerine uygunluğu konusunda görüş oluşturacak.
Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu ise program kapsamında desteklenecek proje ve faaliyet listelerini ve bunlara ilişkin raporları görüşecek ve desteklenecek projeleri onaylayacak.
Kırsal kalkınma program ve destekleme uygulamaları başlatılmadan, yapılanma süreci de dikkate alınarak, illerde il koordinatörlüğü kurulacak. İl koordinatörlükleri, ilde duyuru ve tanıtımlar yapacak.
Kurumun merkez teşkilatında 150'den fazla kişi istihdam edilemeyecek.
Kurumun dış denetimi, AB ile yapılan anlaşmalar dışında Sayıştay tarafından gerçekleştirilecek.
AB tarafından kırsal kalkınma için sağlanan mali kaynakların programlanması, kullanılması ve mali yönetimine ilişkin usul ve esaslar ile kurumun yetki ve sorumlulukları, AB ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde belirlenecek.
"AB Fonlarından Yararlanmanın Önü Açıldı"
TBMM Genel Kurulunda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yasayla, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde mali yardım programlarından yararlanmasına imkanın doğduğunu kaydetti. Eker, yaklaşık 2 milyon 256 bin avroluk kaynağın, Türk çiftçisi ve kırsal alanda yaşayan köylünün yararlanabileceği bir kaynak olduğuna işaret etti.
Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun Türkiye'de ilk kez kurulacağını belirterek, kırsal alanda yatırımları teşvik edeceğini, projelerin kabul edilip hayata geçirilmesine yardımcı olacağını, böylece istihdam imkanı yaratılmış olacağını söyledi. TBMM; 15.03.2007 |