Çetin, Tüketici Hakları Derneğinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bankaların kredi kartlarına yıllık üyelik masrafı alırken, banka hesaplarında yıllık işlem bedeli keserken ya da havale ve işlem bedeli alırken, Merkez Bankasının "2006/1 sayılı tebliğini" yasal dayanak olarak gösterdiğini belirtti.
Ancak, Merkez Bankasının resmi yazısında bunu gayet açık bir ifade ile "konusu kredi işlemi olmayan bankacılık hizmetlerinde bankacılık hizmetlerinden tahsil edilen, hesap işletim ücreti, havale ücreti, ekstre ücreti, kira bedeli yatırma masrafı ve benzer ücret ve komisyonların Merkez Bankasının tebliğinin 4. maddesi kapsamına dahil edilmesinin mümkün olmadığını" belirttiğini hatırlatan Çetin, bankaların bulduğu "yasal kılıfın" tüketici haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Bankaların bu şekilde milyonlarca tüketiciyi soyduğunu iddia eden Çetin, şunları kaydetti: "Bu gün ortalama yıllık kart ücretleri 25-30 YTL arasındadır. Kart sayısı ise 32 milyon 500 bin civarındadır. Bankaların yıllık kar ücretinden haksız kazançları 975 milyon YTL'dir. Yine bankaların bir hesaptan kestikleri yıllık işlem bedeli 50-60 YTL arasındadır. Bankalarda 80 milyon üzerinde hesap bulunmaktadır. Bu kalemde de bankaların tüketiciden yasa dışı aldıkları para 5 milyar liraya yakındır. Yani her yıl tüketiciler bankalara haksız ve hukuksuz olarak 4 milyar 300 bin dolar ödemektedir."
TÜKETİCİLERE "HAKEM HEYETLERİNE" GİDİN ÇAĞRISI
Tüketicilere bu noktada yasal haklarını arama çağrısında bulunan Çetin, yasal olmayan işlem masrafları için tüketici derneklerine ve tüketici hakem heyetlerin gidilmesi gerektiğini söyledi. Çetin, BDDK'nın da bu konuda yasal bir düzenleme yapması gerektiğini savundu.
Bir soru üzerine de Çetin öncelikle tüketicilerin bankalarına yazılı dilekçe ile başvurup, kredi kartı yıllık ücreti ödemeyeceğini belirtmesi, bankanın kabul etmemesi durumunda da hakem heyetlerine başvurulması gerektiğini kaydetti. TÜDEF Başkanı Çetin, tüketici hakem heyetlerinin aldığı kararların bağlayıcı olduğunu sözlerine ekledi.
Sanayi Bakanlığı Konuyu inceliyor
Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Türkiye Bankalar Birliği(TBB) ile tüketici örgütlerini, kredi kartı yıllık ücreti sorunu için geçen hafta içinde topladı. TBB, yıllık ücreti savunurken, tüketici örgütleri karşı çıktı. Bunun üzerine her iki tarafın da çalışma yapması kararı alındı. SÖZLEŞMEDE YAZMIYORSA ÖDEMEYİN
Sanayi Bakanlığı toplantıda, tüketicinin yıllık ücrete ilişkin kullanabileceği iki hakkın kesin bir şekilde ortaya konulmasını istedi. Bu çerçevede; kredi kartı kullanıcısının haklarını kullanması için kredi kartı sözleşmesine bakması gerekiyor. Sözleşmede söz konusu alan boş bırakıldıysa, bankanın müşteriden yıllık ücret hakkı isteme hakkı bulunmuyor. Bu durumda kart kullanıcısı, yıllık ücret ödemeyi reddedebilecek, ödeme yaptıysa da geri isteyebilecek. SÖZLEŞMEDEKİ İLK BEDELİ ÖDEYİN
Sözleşmede yıllık ücret alınacağına ilişkin hüküm varsa, bu kez de belirlenen miktara bakılması gerekiyor. Müşteriden onay alınmamışsa, bankanın sözleşmede belirlenen ücretin üzerinde bir rakam talep etme hakkı bulunmuyor. Bu durumda örneğin, sözleşmede 5 YTL yıllık ücret varken, halen 30 YTL'ye kadar çıkan yıllık ücretin ödenmesine itiraz hakkı bulunuyor. TÜDEF; 24.02.2007 |