Bilindiği üzere, 04/04/2001 tarihinden itibaren ülkemiz JAA tam üyesi olmuş ve bunun sonucunda JAR'lar sivil havacılık kuralları olarak ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Uçuş mürettebatı lisanslandırılması konusunda da eğitimler ve sınavlar JAR FCL 1 ve 2'ye uygun olarak yapılmaya başlanmış ve Ocak 2002'den itibaren pilot lisansları teorik bilgi sınavları JAA merkezi soru bankası kullanılarak yapılmaya başlanmıştır.
Hava yolu işletmelerinin kaptan pilot ihtiyacının giderilmesinde faydalı olacağı değerlendirildiğinden, SHY-1 Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği'nin 06/06/2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımından önce 18 aylık sınav süresini veya herhangi bir dersten 4 hakkını veya 6 sınav oturumu hakkını doldurup başarılı olmadığı için sınavlarına devam edemeyen tüm adaylara, 1 (bir) defaya mahsus olmak üzere –daha önce ilave hak, oturum veya süre kullanımına bakılmaksızın ve kalan sınav ve oturum haklarına bağlı kalmaksızın– en geç Mayıs 2007 sınavlarında kullanılmak üzere başarısız oldukları derslerden sınava girmeleri için 1 (bir) ek sınav hakkı ve 1 (bir) sınav oturumu hakkı verilecektir. Bu durumdan yaklaşık 59 pilotun yararlanacağı beklenmektedir.
PİLOT SINAVLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ
19 Mart 2007 tarihinde pilot sınavları yapılacaktır. Son başvuru 5 Mart 2007'dir.
1) Pilot lisansı veya aletle uçuş yetkisi için teorik bilgi sınavları;
a) SHY-1 Uçak Pilotu Yönetmeliği (06/06/2006)
b) SHT-1F Teorik Bilgi Sınav Talimatı (Revizyon-2) (13/04/2004)
c) Askeri Pilotların Lisanslandırılması Talimatı (Reviyon-1) (17/01/2005)
d) Polis Pilotların Lisanslandırılması Talimatı (29.03.2005)
e) JAA Ülkesi Olmayan Ülkeler Tarafından Tanzim Edilmiş Lisans ve Yetkilerin Çevrilmesi Talimatı
f) JAR-FCL-1(Aeroplane) ve JAR-FCL-2 (Helicopter)
g) Silah sistem operatörü ve seyrüsefer subaylarının uçuş ve teorik bilgi eğitimlerinin kredilendirilmesi genelgesi (25/01/2006)
hükümlerine göre yapılır.
2) Uçuş Eğitim Organizasyonu tarafından eğitimlerine dair Aday Bilgi Formu gönderilmiş olan adaylar, sınavlara katılmak için, FORMLAR kısmındaki ilgili "Sınav Başvuru Formunu" ARKALI ÖNLÜ olarak yazdırıp açıklamalara göre doldurup, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren orijinal banka dekontunu iliştirip Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Bosna Hersek Cad. No:5 06338 Emek/ANKARA adresine elden veya posta ile gönderilir. Fax ile gönderilen formlar işleme alınmaz.
3) Sınav giriş ücretleri;
Türkiye Vakıflar Bankası Ankara/Maltepe Şubesi 2037811 no.lu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hesabına sınavdan önce yatırılır ve orijinal dekont başvuru formuna eklenir. Bilgisayar çıktısı, fax gibi dekontlar kabul edilmez. Ödemesi eksik olan başvurular işleme alınmaz.
4) Sınav haftasının ilk gününden en az 14 gün önce ulaşmayan başvurular işleme alınmaz. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.
5) Sınavlar, bilgisayarlı sınav sistemiyle, öğleden önce 09.00-12.30 öğleden sonra 13.30-17.00 saatleri arasında yapılır. Adaylar kendilerine tahsis edilen zaman dilimlerinde, istedikleri dersten başlayarak sınavlara girebilirler.
6) Randevu verme, başvuruların geliş sırasına göre değerlendirilir. Ancak ders sayısı ve sınav süreleri fazla olan adaylara öncelik tanınır.
7) Adayların Sınav günü tercihleri diğer başvurulara ve sınav salonunun durumuna göre dikkate alınır, ancak bir sınav günü doldurulmadan diğer günlere randevu verilmez.
8) Randevu sayfasında birlikte renklendirilmiş olan adaylar, ders sayıları az olduğu için aynı saat diliminde sırayla sınava gireceklerdir.
9) Sınav randevuları, sınav sonuçları ve diğer bilgiler SHGM resmi internet sayfasında yayınlanır, ayrıca bildirim yapılmaz. Randevular yayınlandıktan sonra değişiklik yapılmaz. Randevusuna gelmeyen aday bir oturum hakkını kaybetmiş olur.
10) Sınava ilk defa girecekler, JAR-FCL 1.485/2.485 gereğince Başvuru Formunda ilgili bölümü teorik eğitimin tamamlandığı Uçuş Eğitim Organizasyonuna onaylatır. JAR-FCL 1.490/2.490'daki şartlar dahilinde başarısız olup ilave eğitim alanlar için de bu bölüm onaylanır.
11) Adayların başvurdukları sınav için geçmeleri gereken her bir dersten en fazla 4 denemede başarılı olmaları gerekmektedirler. Bu 4 hak, 18 aylık süre içinde ve en fazla 6 sınav oturumuna katılarak kullanılabilir. 18 ay içerisinde, en fazla 6 sınav oturumuna katılarak her bir dersten en fazla 4 hakta tüm derslerini geçemeyen adaylar ED-01 Eğitim Direktifi hususlarına göre ilave eğitim aldıktan sonra, sınavlara ilk defa başvuruyormuş gibi tüm derslerden yeniden girerler.
SINAVLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ VE SINAV BAŞVURULARI
SINAV RANDEVULARI
SINAV BAŞVURU FORMLARI
SINAV SONUÇLARI
JAA tarafından yayınlanan örnek sorular
JAA Learning Objectives Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; 01.02.2007 |