Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları artık yapılmayacaktır. Ayrıca bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılacağından mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskler yoktur.
ADRESLER STANDART HALE GETİRİLDİ. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında öncelikle Türkiye'deki bütün adresler standartlaştırılmış, adres karmaşasına son verilmiştir. Belediye ve il özel idareleri, sorumluluk alanlarındaki tüm adresleri, Adres ve Numaralama Yönetmeliği uyarınca numaralandırmış ve bu adresleri TÜİK tarafından geliştirilmiş olan Ulusal Adres Veritabanı'na aktarmaya devam etmektedirler.
TÜRKİYE GENELİNDE 12 MİLYON KİŞİ SİSTEME KAYDEDİLDİ. Adres bilgilerini Ulusal Adres Veritabanına aktarma işlemini bitiren 81 ildeki bütün hanelere TÜİK görevlileri gitmekte ve bu adreslerde yaşayan vatandaşlarımızın yerleşim yeri adreslerini MERNİS kayıtlarıyla eşleştirmektedir. 13 Şubat 2007 tarihi itibarı ile Türkiye genelinde 12 milyon kişi MERNİS kayıtları ile eşleştirilmiş bulunmaktadır.
HANELERDE İKAMET EDENLERDEN YAZILI BEYAN ALINIYOR. TÜİK görevlilerince hanelerde yaşayan kişiler kayıt edilmekte ve her bir adres için önceden hazırlanan Hanehalkı Bilgi Formu, o adreste ikamet eden yetişkin bireylerden biri tarafından "Bu formdaki bilgiler tarafımdan verilmiş olup, doğruluğunu taahhüt ederim." ibaresi ile imzalanmaktadır.
ÇALIŞMA BÜTÜN KÖYLERDE VE 8 İL GENELİNDE TAMAMLANDI. Ocak ayı sonu itibarı ile Türkiye genelindeki tüm köylerde ve Kirsehir , Nevşehir, Niğde, Aksaray, Çankırı, Sinop, Karabük ve Kastamonu illerinin genelinde hane ziyaretleri tamamlanmıştır.
YABANCI UYRUKLULAR DA KAYIT EDİLİYOR. Ülkemizde 6 aydan fazla süre ile ikamet eden yabancı uyruklular için de ayrı bir veritabanı oluşturulmuştur. Böylece yabancı uyrukluların nüfus hareketleri içindeki yeri de tespit edilebilecektir.
YURTDIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ DA KAYIT EDİLİYOR. Yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşlarının ikamet bilgileri konsolosluklar yoluyla ülke ve şehir bazında tespit edilmekte ve sisteme kaydedilmektedir.
BÜTÜN KAMU KURUMLARI BU SİSTEMDEKİ BİLGİLERİ ESAS ALACAKLARDIR. Sistem hayata geçtikten sonra başta belediye hizmetleri, okul, sağlık, sosyal yardım, adli ve idari tebligatlar, elektrik, doğalgaz ve benzeri gibi bütün kamu hizmetlerinde vatandaşların bu veritabanındaki adres ve kimlik bilgileri esas alınacaktır.
Bu konuda bütün muhtarlıklara asılan duyuru metni de aşağıda bilginize sunulmuştur.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU'NDAN DUYURU
Ülkemizde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kurulmaktadır. Bu amaçla Türkiye İstatistik Kurumu görevlilerince hane ziyaretlerine başlanmıştır. Bundan sonra adrese dayalı tüm resmi işlemlerde, vatandaşların bu sistemdeki adres bilgileri esas alınacağından, kaydın oluşturulacağı alan uygulaması öncesi, vatandaşlarımızın aşağıdaki konularda bilgilendirilmesine gerek duyulmuştur.
HANELER ZİYARET EDİLMEKTEDİR. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) görevlilerince tüm haneler ziyaret edilerek, hanede daimi olarak ikamet eden kişilerin kimlik bilgileri Hanehalkı Bilgi Formuna kaydedilecektir.
BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ TÜİK görevlileri tarafından hanelere getirilen Hanehalkı Bilgi Formu 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği eksiksiz olarak doldurulacak ve hanedeki bir yetişkin tarafından kontrol edilip imzalanacaktır. İmzalanmayan bilgi formları geçerli olarak kabul edilmeyecek ve sisteme işlenmeyecektir.
GÖREVLİ TANITIM KARTI Hanelere gelen TÜİK görevlisinin görevli tanıtım kartı mutlaka sorulmalı, olası suistimallere fırsat verilmemesi için şüpheli durumlarda en yakın emniyet birimine haber verilmelidir.
HANELERİ ZİYARET ZAMANLARI Sokağa çıkma yasağı uygulanmadan adrese dayalı nüfus kaydı yapılacağı için, hane ziyaretleri, farklı il ve ilçelerde farklı zamanlarda gerçekleştirilecektir. Bu sebeple TÜİK görevlileri haneleri haftasonu ve akşam saatleri de dahil olmak üzere uygun zamanlarda ziyaret edecektir.
T.C. KİMLİK NUMARASINI BİLMEYENLER Vatandaşlar, T.C. kimlik numarası olmadan yeni sisteme kayıt yaptıramayacağından, T.C. kimlik numaralarını görevlilerin hanelere gelmesinden önce mutlaka öğrenmelidirler. T.C. kimlik numarasını bilmeyenler (http://tckimlik.nvi.gov.tr) internet adresinden veya en yakın nüfus müdürlüğünden kolayca öğrenebilirler.
NÜFUS CÜZDANI OLMAYANLAR Hanede daimi olarak ikamet edenlerden (yeni doğanlar da dahil) nüfus cüzdanı olmayanlar, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği bu çalışma süresince ceza ödemeden en yakın nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanlarını çıkartabilirler.
GERÇEĞE AYKIRI BEYAN Hanehalkı Bilgi Formunun doldurulmasında gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunduğu tespit edilenler ile bilgi vermeyenlere 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu hükümleri gereğince 2.367.- YTL idari para cezası verilecektir.
HANEYE GELİNMEMESİ DURUMU Bölgesinde adrese dayalı nüfus kaydı yapıldığı halde hanesi ziyaret edilmeyen kişiler, durumu bağlı bulundukları muhtarlık, kaymakamlık ya da kayıt bürosuna bildireceklerdir.
ADNKS Bilgi Hattı : 0.312 410 01 01 TÜİK; 13.02.2007 |