Başkent Öğretmenevi'nde yapılan şurada, "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademelerarası Geçişler Yönlendirme ve Sınav Sistemi Komisyonu"na bağlı olarak kurulan "Okul Öncesi ve İlköğretim Komisyonu" bugünkü toplantısında OKS'yi tartıştı.
Tartışmaların ardından yapılan oylamada, 4'e karşı 42 oyla OKS'nin kaldırılması yönünde kararı alındı. Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ayla Oktan, ilköğretimde yönlendirmenin 5, 6 ve 7. sınıflarda çocuğu ve meslekleri tanımaya yönelik olarak ailelerle işbirliği içinde yapılması kararı aldıklarını bildirdi.
Komisyon, OKS'nin kaldırılmasının ardından yerine neler konulabileceği konusunda şu önerilerde bulundu:
- İlköğretim 8. sınıf sonunda yapılan OKS kaldırılmalı. Bunun yerine öğrenci başarısının, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin izlenmesine dayalı rehberlik hizmetlerine ve öğretmenler kurulu kararına dayalı bir yöneltmeye ağırlık verilmelidir. Ölçme ve değerlendirme, öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin saptanması, öğrenme başarısının artırılması ve öğretim hizmetinin geliştirilmesi amacıyla kullanılmalıdır.
- Mesleki yöneltme, 5-6-7-8. sınıflarda çocuğu ve meslekleri tanımaya yönelik olarak ailelerle işbiriği içinde yapılmalıdır. İşgücü piyasasının beklentileri de gözönüne alınmalıdır. Bu konuda meslek örgütlerinden yardım alınabilir.
- Yöneltme, ileri dönemlere kaldırılmamalı, öğretmen ve aile çocuğun yeteneklerini erken dönemlerde keşfetmeli. Yöneltmeye 6. sınıfta başlanmalıdır.
- 8 sınıfı olan her okula mevcuda bakılmaksızın rehber öğretmenler görevlendirilmelidir.
- Sınıf öğretmenliği, 1-2-3. sınıflara kadar olmalı 4-5. sınıflara branş öğretmenleri verilmelidir.
- Okullarda anne baba eğitimi zorunlu hale getirilmelidir.
- İlköğretimde seçmeli ders oranı artırılmalıdır.
- Öğretmenlerin sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilmeleri için okulda kalma süreleri yeniden ayarlanmalı, taşımalı eğitim yapan okullarda gerekli önlemler alınmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı; 15.11.2006 |