TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı 2007 Yılı Bütçe sunuş konuşmasını yapan Unakıtan, Bakanlığı'nın gider bütçesi için teklif edilen ödenek tutarını 45,9 milyar YTL olarak açıkladı. Unakıtan, Bakanlık bütçesi ödeneğinin yaklaşık yüzde 2'sine denk gelen 896 milyon YTL'nin personel, mal ve hizmet alımlarıyla yatırım giderlerini karşılamak üzere kullanılacağını kaydetti.
2007 yılı ödenek teklifinin yüzde 98'ini oluşturan 45 milyar YTL tutarındaki ödeneğin kamu hizmetlerinin karşılanması amacıyla kullanılacağını açıklayan Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanlığının ödeneğinin ise 1,3 milyar YTL düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Unakıtan, "Bu tutarın; yüzde 82'si personel, yüzde 13'ü mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 4,4'ü sermaye giderleri ve diğer kısmı da cari ve sermaye transferlerinden oluşmaktadır" dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2007 Yılı Bütçesi teklifinin toplam 18,9 milyon YTL olarak belirlendiğini söyleyen Unakıtan, "Bu tutarın tamamına yakını Özelleştirme fonundan yapılacak aktarmalarla karşılanacaktır. Gider bütçesinin, yüzde 79'u personel giderleri, yüzde 18'i mal ve hizmet alımları kalanı da cari transferlerden oluşmaktadır. Bu çerçevede yapılan aktarmaların fon gelirlerine oranı 2002 yılında yüzde 0,68, 2003 yılında yüzde 1,1, 2004 yılında yüzde 0,43, 2005 yılında yüzde 0,3, 2006 Ekim sonu itibariyle ise yüzde 0,0 olarak gerçekleşti" diye konuştu.
Özelleştirme Mağduruna İyi Haber
Unakıtan, özelleştirme uygulamalarında çalışanları mağdur etmeyeceklerini belirterek, "1992 yılından sonra özelleştirilen kuruluşlarda çalışan ve işini kaybedenlerin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel statüsünde işe yerleştirilmelerine karar verilmiştir. Bu kapsamda durumu uygun görülen 15 bin 738 işçi atama teklifleri yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilmiştir" diye kaydetti.
Vergi İadesi Yerine Asgari İndirim Geliyor
Gelir Vergisi kanunu'nun sadeleştirilerek yeniden yazılma çalışmalarına devam edildiğini hatırlatan Unakıtan konuşmasına şöyle devam etti:
"Kurumlar vergisi Kanunu'nda olduğu gibi Gelir Vergisi Kanunu'nda da vergi kayıp ve kaçaklarını azaltıcı, vergi yükünün düşürüldüğü, geniş tabanlı bir vergi sistemine yer verilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda 2008 yılından itibaren ücretlileri vergi iadesi yerine, tüm ücretliler için uygulanacak asgari geçim indirimi uygulamasına başlatacağız. Böylece istihdam üzerindeki vergi yükü önemli ölçüde azalacak ve Türkiye istihdam üzerindeki vergi yükleri sıralamasında OECD ülkeleri arasında 7 basamak gerileyecektir." Hürriyet; 29.11.2006 |