Başbakanlık, geçici işçilerin merakla beklediği "Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Pozisyonlarına Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"na son şeklini verdi. Toplam 207 bin 892 geçici işçiyi ilgilendiren tasarıya göre, kadro işlemleri 6 ay içinde tamamlanacak. Tasarı şu düzenmeleri içeriyor:
Geçici işçilerin sürekli işçiliğe veya sözleşmeli personelliğe geçişleri yasanın yayımını izleyen 6 ay içinde tamamlanacak.
Bu yıl geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışmış olanlar daimi kadrolara aktarılacak. Bu süreyi tamamlayamamış olanlar ise vizelerinin yapılması koşuluyla geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam edilecek.
Kapsama dahil geçici işçilerden kamu kurum ve kuruluşlarındaki fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi yerlerde fiilen çalışanlar sürekli işçi, bunların dışında kalan geçici işçilerse Devlet Memurları Yasası'nın 4-B maddesine göre sözleşmeli personel olacak. Sözleşmeli personel olanlara herhangi bir tazminat ödenmeyecek.
2006 sonuna kadar herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanmış veya hak kazanacak olanlardan kadınlarda 53, erkeklerde 55 yaşını doldurmuş veya dolduracak olanlar, sürekli işçi veya sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilmeyecek.
Geçiş Zorunlu Değil
Sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel pozisyonlarına geçmek istemeyenlerin iş sözleşmeleri tüm yasal hakları ödenerek sona erdirilecek.
Artık sadece mevsimlik ve kampanya işlerinde, orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilecek.
Sözleşmeli personele de sendika üyeliği hakkı tanınacak. Milliyet; 03.12.2006 |