Saparmurat Niyazov, 21 yıldır ülkesini yönetiyordu. Birkaç yıldır kalp sorunları olan Niyazov, "Türkmenbaşı" olarak da biliniyordu.
Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov 19 Şubat 1940 - 21 Aralık 2006
19 Şubat 1940 yılında Aşkaabat'ta dünyaya gelen Niyazov, babası İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle savaşırken, ailesinin diğer üyeleri de 1948 yılındaki büyük Aşkaabat depreminde ölünce bir Sovyet yetimhanesine gönderildi.
Daha sonra uzak bir akrabası tarafından yetimhaneden alınan Niyazov, Leningrad Teknik Üniversitesi'nden Enerji Mühendisi olarak mezun oldu.
1962 yılında Komünist Parti'ye katıldı. 1985 yılında Türkmenistan Komünist Partisi'nin başkanı olan Niyazov, 1991'de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı seçilmiş, 1999'da ülkenin meclisince ömür boyu bu görevde kalması kararlaştırılmıştı.
Yazdığı Ruhname'yi neredeyse yeni bir dini kitap gibi yaygınlaştırmasıyla kimilerince "son sovyet lider", kimilerince "son peygamber", kimilerince de "son padişah"tı.
Hazar'a kıyısı bulunan ülkesi, yaklaşık 32 milyar varil petrol ve 159 trilyon metreküp'lük doğalgaz rezervi ile enerji kaynakları açısından dünyanın en zenginleri arasında olduğu için Türkmenbaşı, Türkmenistan halkına Altın Çağ yaşatmayı vaad ediyordu. |
Ruhname (Ruhnama) Türkmenbaşı'nın ülkesi için yazdığı "ahlaki rehber" niteliğindeki Ruhname, Türkmenistan'daki okul ve üniversitelerin müfredat programında yer alıyor ve kopyaları camilerde Kuran'ın yanında saklanıyor.
İşte Ruhname'den birkaç alıntı:
Ruhnama kitaby türkmeniň Altyn asyryndaky maksadynyň hasyl bolmagyny, türkmen ýüreginiň hemişe hyjuwly, aýdyň paýhasly urmagyny üpjün edýän güýç bolmaly. Hakyky türkmen özüni horlamaz we durmuşda öz üstüne ýüklenilen milli borçlaryny unutmaz, türkmeniň daşky keşbi onuň içki dünýäsi bilen aýrylmaz baglanyşyklydyr, hakykatdan-da, türkmen oňat we sazlaşykly, nyzamly, daş görnüşi mertebeli mazmuna we asylly mana has mynasypdyr. Pähim-parasatly türkmen öz bedeniniň, aňynyň we ruhunyň arasynda deňagramlylygy saklamalydyr, olaryň ählisine geregiçe üns bermelidir.
Öz ruhy dünýäsi hakynda alada edýän we özüniň beden hem-de akyl taýdan ösmegine üns berýän çyn türkmeniň gürsüldäp duran ýüreginiň, teşne ruhunyň, duýgur kalbynyň, şahyrana göwnüniň belent bolmagyny, isleg döredýän joşgunly hyjuwlarynyň öçmezligini üpjün edýän Ruhnama bolmalydyr.
Ruhname kitabı, Türkmen'in Altın Asrındaki maksadının hasıl olmasını, Türkmen'in yüreğinin sürekli heyecanlı, aydın ve ferasetli çarpmasını sağlayan güç olmalı. Gerçek Türkmen kendine eziyet etmez ve kim olduğunu unutmaz, hayatta omuzlarına yüklenmiş olan milli borçlarını unutmaz. Türkmen'in dış görünüşü, onun iç dünyasından ayrılamaz. Gerçekten de, Türkmen kendi bedeninin, muhakemesinin ve ruhunun arasındaki hassas dengeyi korumayı bilmelidir, onların hepsine gereğince dikkat etmelidir.
Kendi ruhi dünyası hakkında endişelenen ve hem bedenen hem de aklen gelişmesine dikkat eden gerçek Türkmen için heyecanla çarpan yüreğinin, teşne ruhunun, hisli kalbinin, şairane gönlünün yüceliğini, içten gelen çoşku ve heyecanlarının sönmemesini sağlayan Ruhname olmalıdır.
Men Garaşsyzlyk alan günümiz şu günki Türkmenistan bilen Türkiýe — iki döwlet, bir millet diýip yglan etdim. Sebäbi Oguz diýmek — türkmen diýmekdir, Oguz dili — türkmen dilidir, seljuk dili — türkmen dilidir, osman dili — türkmen dilidir, türk dili biraz üýtgän türkmen dilidir, dinimiz birdir, däbimiz birdir, ganymyz birdir. Biz türkmenler oňa guwanýarys. Türk doganlarymyza-da şony arzuw edýäris.
Bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz gün "Türkmenistan ile Türkiye iki devlet bir millettir." diye ifade ettim. Çünkü Oğuz bir anlamda Türkmen demektir. Oğuz dili, Türkmen dilidir. Selçuklu ve Osmanlı'nın dili de Türkmen dilidir. Günümüz Türkiye Türkçesi biraz farklılaşan Türkmen dilinden ibarettir. Dinimiz, kültürümüz, kanımız birdir. Biz Türkmenler bununla iftihar ediyor Türk kardeşlerimizden de bunu bekliyoruz. | Türkmenistan; 21.12.2006 |