Emniyet (155), Ambulans (112), Jandarma (156), İtfaiye (110), Orman yangınları (167) gibi bütün acil numaraların hepsi "112 - Tek Acil Çağrı Numarası" olarak birleştiriliyor. Oluşturulacak Acil Çağrı Merkezleri'nde akıllı haritalar, coğrafi bilgi sistemi, arayan numaranın adres ve hane bilgisi ile birlikte ekranda görülebilmesi, araçların harita üzerinde takibi gibi teknolojiler kullanılacak.
Ülkemizde acil çağrılara hizmet veren kuruluşların (Emniyet 155, Jandarma 156, Ambulans 112, İtfaiye 110, Orman yangınları 167 vb) her birine ayrı birer acil çağrı numarası tahsis edilmiştir. Bu ise uygulamada, her bir olay için ayrı numaraların bilinmesi ve aranmasını zorunlu kılarak, karışıklıkların yaşanmasına neden olmakta; hızlı, ekonomik ve etkin iletişim ve ulaşım sağlanamadığı gibi, olaylara müdahalede eşgüdüm sağlamada da ciddi güçlükler yaşanmaktadır.
Tek Acil Çağrı Numarası: 112 Avrupa Birliği'nin 1991 tılında almış olduğu karar ile "112" hattının üye devletlerin entegre olmuş dijital hizmet ağlarında, mobil kamu hizmetlerinde ve umumi telefon ağlarında "Tek Avrupa Acil Çağrı Numarası-Single European Emergency Call Number" olarak kullanımının teminini öngörmüştür. 1998, 2000 ve 2001 yıllarında alınan kararlarla da sistemin iyileştirilmesi yönünde eklemeler yapılmıştır.
AB Konseyinin belirtilen kararı doğrultusunda Telekomünikasyon Kurulu 11.03.2002 tarihinde 112 numarasının ülkemizde de "Tek Acil Çağrı Numarası" olarak tahsis edildiği kararını almış ve bu kararını ilgili bütün kurum ve kuruluşlara bildirmiştir.
Belirtilen kararlar dayanak gösterilerek, AB müktesebatına uyum çerçevesinde tek acil çağrı numarası oluşturma çalışmaları, 2003 yılında Hollanda Hükümetinin MATRA Projeleri kapsamında, Hollanda ile İçişleri Bakanlığı'nın işbirliği sonucu oluşturulan bir proje ile başlatılmıştır.
Acil Çağrı Merkezleri Proje kapsamında kurulması planlanan 112 Acil Çağrı Merkezlerinde, akıllı haritalar, coğrafi bilgi sistemi, arayan numaranın adres ve hane bilgisi ile birlikte ekranda görülebilmesi, araçların harita üzerinde takibi vb. gelişen teknolojilerden yararlanılması düşünülmektedir.
Aynı şekilde, Türkiye Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüğünce illerden kurulması istenen Kriz Yönetim Merkezlerinin, yeni yapılacak binalarda ya da kapasitesi uygun olan ve tadil edilerek kullanılabilecek eski binalarda 112 Acil Çağrı Merkezleri ile birlikte konuşlandırılması hem ekonomik açıdan, hem de 7/24 hizmet verecek Acil Çağrı Merkezlerinin yetişmiş eleman, teknik altyapı vb. hizmetlerinden yararlanılması açısından büyük önem arz etmektedir. Böylece il yönetiminin afet ve krizleri etkin şekilde yönetme ve koordine etme imkan ve kapasitesi de en üst seviyeye ulaşmış olacaktır.
Pilot Uygulama Antalya İlk planda pilot il olarak belirlenen Antalya İlinde uygulanacak projenin daha sonra çıkarılacak mevzuatla beraber bütün illerde uygulanması öngörülmektedir. Ancak mevcut durumdan yeni sisteme geçişte, muhtemel karışıklıkları önlemek ve kullanıcıların yeni sistemi benimsemesine kadar eski sistem ile yeni sistemin beraber işletilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. İçişleri Bakanlığı; 19.10.2005 |